Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Samson na kašně krotí lva, nikdo ale neví proč

V dalším dílu Drbny historičky se podíváme na náměstí Přemysla Otakara II. Kašnu před rokem 1938 zdobily stromy tvarované do koule. Hlavní otázkou ale zůstává, proč máme na náměstí nahoře na kašně biblického Samsona krotícího lva.

Pohlednice vydaná před rokem 1938 (stojí např. již palác Fénix) ukazuje, jaké bývaly kolem kašny stromy v poslední fázi, než se náměstí nově vydláždilo keramickými špalíky. Stromy byly asi javory. Lípy nebo kaštany se takto do koule netvarovaly. Leda někde akáty (Nádražní, Pražská). Podle toho, že se stromy kolem kašny tvarovaly do koule, lze odvodit, že radnice měla správný záměr, aby nepřerostly vertikálu Samsona. To už by byl Samson v háji. Jako je dnes v háji čili v listnatém lese, náš staroměstský kostel.

Samson je sice výtvarné dílo, ale původně šlo o vodu do města. Současně na začátku 18. století se postavila městské vodárna a v ulicích města malé kašničky. Dřevěné potrubí se položilo z vodárny do města pod Malší. Jiná města si v tom čase na hlavním náměstí postavila mariánské sousoší nebo morový sloup. V Olomouci dokonce takový, že je zapsán v UNECO. Také v Praze na Staroměstském náměstí stál mariánský sloup. U nás jsme postavili jako dík za vyhnutí se moru mariánské sousoší mimo centrum. Přednost dostala voda pro město.

Přesně není zjištěno, proč máme na náměstí nahoře na kašně biblického Samsona krotícího lva. To nikde nemají. Samson byl silák, takže se odhaduje, že radnice naznačovala, myslela si to asi, že je také tak silná. Mohlo to být ale jinak. Autor Samsona sochař Josef Dietrich vytesal sochy podle zadání.

Na náměstí se právě koná trh. Poměrně malý, ale některé trhy zabraly celé náměstí. Vůbec technický zakladatel města rytíř Hirzo vyměřil před rokem 1265 velké náměstí pro velké trhy. Není vyloučeno, že tak velké náměstí (město mělo ve 13. století jen asi 3000 obyvatel) konzultoval s králem Přemyslem Otakarem II, který vše financoval.

Na rohu Radniční a Biskupské stojí od roku 1929 palác pojišťovny Fénix od stavitele Josefa Hauptvogela. Zajímavá stavba má dosti nízkou střechu. Zřejmě, aby nekazila radnici. V období 1. republiky se na bizarně dbalo, aby kupř. sokolovna nezastínila panorama města, Dlouhý most aby byl z téhož důvodu plochý. Okresní konzervátor a to ještě i za socialismu také usiloval o to, aby Fénix byl tmavý nebo šedý a pohledově tak nepřekážel  radnici. Fénix tlak ustál a už není tmavý.

Vedle barokní radnice vpravo stojí dům č. 2 z roku 1878, kterému se říkalo nová radnice nebo obecní dům. To byl původně renesanční dům U Tří korun z 2. poloviny  15. století. Radnice dům koupila v roce 1867 a roku 1878 nechala přestavět podle návrhu Thomase Schwarze. Vnitřně byl spojen se starou radnicí. Přízemí pronajímala různým soukromníkům, patro institucím. Název U Tří korun se později použil na hostinec U Adamců v Radniční ulici (po čase kabaret Avion). 

V přízemí sídlila až do začátku 50. let 20. století cestovní kancelář SCHRABAL. V roce 1936 byla v kanceláři Otomara Schrabala zařízena také cizinecká kancelář „Sdružení pro povznesení cizineckého ruchu v jižních Čechách“. Ještě v roce 1948 podporovala radnice cestování do Alp, což bylo za 1. republiky normální. Na místě bývalé synagogy proti zimnímu stadionu byla postavena turistická noclehárna v objektu, který trochu připomínal alpský penzion.

Otomar Schrabal se stal zástupcem společnosti ČEDOK, vedl autodopravu, organizoval sportovní akce a zdálo se, že to bude jako před válkou, kdy se sedlo na vlak a jelo se, bohatší do Išlu (Bad Ischl), ale nebylo.

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, náměstí, České Budějovice, kašna, radnice, Přemysl Otakar II., koule, Josef Dietrich, Thomas Schwarz, Čedok, Praha, Alpy

DRBNA HISTORIČKA: Samson na kašně krotí lva, nikdo ale neví proč  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.