Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Jak to bylo s Biskupskou ulicí

Do roku 1827 byla Biskupská ulice nenápadnou ulicí, která končila na vysoké hradbě a nazývalo se to tam V Koutě. Na nábřeží Malše se ani nechodilo, protože mezi vysokou hradbou a parkánovou hradbou byl prostor parkán, ve kterém bydlel městský kat. To byl nečistý člověk, čímž nemohl bydlet ve městě. Bydlel v baště Katovně (na místě bloku Savoye) a měl tam i malou zahrádku. Přes Malši byl most jen z Linecké brány. Situace se změnila po uvedení do provozu koňky.

Přes Malši byl postaven dřevěný most a Biskupskou jezdily nákladní i osobní vlaky. Nastupovalo a vystupovalo se však v České na rohu Piaristické. Biskupskou jen vlaky projížděly. Původně na začátku Biskupské měla být točna, na níž by osobní vlaky jely na náměstí a nákladní by se otočily do Radniční. Točna ale neprošla.

Biskupská získala též tím, že přes most vedla přímá cesta k továrně Hardtmuth, založené v polovině 19. století. To zřejmě způsobilo, že se v Biskupské objevilo několik hospod chvalné i nechvalné pověsti (hazardní hry), také nenápadné domy, ale známé, s červenou lucernou. Nóbl podnik Corso zařídil až v roce 1922 na rohu Široké Jan Vaněček. Matka jednoho rodáka po roce 1990 procházela se synem Biskupskou, zastavili se u bývalého Corsa a paní zavzpomínala, že tady účinkovala světová star Josefine Baker. Není to však z jiného zdroje doloženo.

Název Biskupská se ustálil poté, co bylo v části od mostu směrem k náměstí (dnes směrem k paláci Fénix) zařízeno biskupství. Nebylo přímo postaveno, budova už tam stála z let 1763 až 1769. Sídlili v ní piaristé a seminář. Plánovali ještě v místě, kde je dnes Fénix, postavit piaristický kostel. Císař Josef II. rozhodl dvorním dekretem ze dne 5. prosince 1783 o zřízení biskupství v Budějovicích.

Jako sídlo byl vybrán klášter dominikánů. Příslušná komise zjistila, že by bylo třeba klášter pro potřeby biskupství nákladně upravit. Císař Josef II. proto nařídil císařským dekretem ze dne 27. května 1785 upravit stávající piaristickou kolej a přímo se vyjádřil, aby se přitom, co nejvíce šetřilo. Tím se nerealizoval projekt na přestavbu semináře v lepší barokní podobě (věž měla být vyšší, s cibulí, čelní štít do ulice členěný pilastry a barokními štukaturami. Dům biskupství je sice dobrý, ale při nejmenším střízlivý a připomíná piaristický seminář.

V roce 1920, dva roky po válce, sídlila v Biskupské č. 3, naproti biskupství chlebová komise pro Vídeňské předměstí. Bylo málo potravin, chléb se přiděloval. Každé předměstí mělo svou chlebovou komisi. Postupně se hospodářská situace zlepšila. V roce 1928 pořádala Unie obchodních cestujících, sídlící v kavárně Corso, dne 11. února 1928 maškarní ples v armáďáku (tehdy to byl Německý dům) s názvem „V americkém obchodním domě“. Každá dáma obdržela dárek.

Na snímku je vidět, že vozovka v Biskupská byla výše než chodníky po obou stranách. Také hospoda Vlčí jáma byla nízko, a ještě do ní vedly schůdky. Prostě zapadlo se tam jako do vlčí jámy. V roce 1960, když se stavěl Hydroprojekt a na rohu Biskupské obytný dům s cukrárnou Na Zábradlí, byl po této straně ulice dolní chodník vyrovnán s vozovkou. Mohl se nechat dole, byla by to zajímavost (když na druhé straně je), ale při každé povodni by byl zatopen, a tudíž i sklepy. Námitka – tolik povodní zase nemáme.

Autoři

Štítky historie, České Budějovice, Biskupská ulice, Malše, biskupství, Katovna, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Jan Vaněček, Německý dům (Ostrava)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Jak to bylo s Biskupskou ulicí  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.