Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Kde býval Hotel Imperial

Na pohlednici z 50. let 20. století stojí proti nádražní budově dva výrazné domy. Vpravo dům s nárožní věží, který nechali přestavět v roce 1910 Daniel Sinek a Josef Stricker, a vlevo dům s neonem „Hotel Malše“. Kolem jede straší trolejbus a do Nádražní se ještě vešlo parkoviště osobních automobilů. Sedany, spartak, parkují také prvorepublikové vozy. (Tatry 8 a Tatraplány parkovaly jinde.)

Hotel Malše se do roku 1952 jmenoval Hotel Imperial. Nádražní se jmenovala Rooseveltova, předtím Denisova, což byl problém pro tehdejší politické orgány. Hotel Imperiál si nechal postavit v roce 1924 Ladislav Boháč podle projektu Josefa Hauptvogela. V tom čase dozníval kubismus, z Prahy pronikalo art deco, ale Josef Hauptvogel vytvořil dům jako něco mezi, nebo po svém. Podobně později palác Fénix na rohu Biskupské a Radniční.

Jak se přišlo na název Imperial, případně kdo na to přišel, není zjištěno. Určitě to nemá souvislost s učením Marxe a Engelse o imperialismu. Imperial je slovo z latiny, které obecně znamenalo „císařský, velkolepý“. V novější době je to druh velkého tiskařského písma, nebo i velký přesný formát papíru. Podle Ottova naučného slovníku: „Také nápoj z citronů, cukru, lihu, kyselého vínanu draselného a vody připravovaný nazývá se imperiál“.

Zdá se, že název měl signalizovat, že hotel je velkolepý, což relativně byl, protože jako první hotel ve městě měl u každého pokoje koupelnu (pokojů bylo 46). Nápoj „imperiál“ není doložen, ale dole ve vinárně Impík se podávalo víno ve zvláštních keramických džbánkách, které se předchlazovaly v lednici. Tradicí byla Mráčkova klobása podle receptu řezníka Mráčka.

Za německé okupace se v Impíku podle vzpomínek Karla Kakušky scházeli při krátkých dovolených, nebo po útěku z „rajchu“ totálně nasazení z města a okolí a těšili se na konec války. Němci byli ještě při síle, nedaleko v Lannovce sídlilo gestapo, ale v Impíku bylo bezpečno. Nebo přesněji gestapo se to nedovědělo. Na jaře 1945 při bombardování sloužila vinárna jako kryt.

Pár let potom, co byl Imperiál přejmenován na Malši, pořád na boční zdi prosvítal „Hotel Imperial“ a pod tím „Sukna Švejda“. Nešlo to zabílit. Nakonec se to podařilo a objevilo se tam „Zkušenost tradice jakost, Sfinx“, což vlastně sedělo, poněvadž budějcké smaltovny měly již za c. k. dobrý zvuk.  Spíše šlo o to, že nápisy Sfinxu nikdo a asi nikdy neudržoval.

V hotelu byly před rokem 1952 umístěny snímky exotických krajin a zámořských lodí společnosti Italia. Jedna loď se jmenovala Rexa. To by bylo normální, zejména v hotelu, ale snímky musely být na příkaz politiků odstraněny. Podle oficiálního zdůvodnění, které hotel obdržel, zkreslovaly snímky život v západních zemí.

Hotel Malše stejně jako hotel Vltava (vlevo mimo snímek) stojí vhodně přímo proti nádraží. Přijíždějící cestující vyšli z nádraží a mohli jít rovnou do hotelu nebo do Lannovky. V čase snímku také vyšli, ale jdouce se zavazadly zaskočilo je zábradlí uprostřed ulice. Dvě půlky Nádražní v tomto úseku jsou pořád. Vede tudy vnitřní dopravní okruh.

V roce 1935 oznámil Imperiál, že zřídil „Plzeňské pivní sanatorium“. Našince napadlo, jestli také v Plzni máme pro akutní případy Budvarské nebo Měšťácké sanatorium.

Autoři

Štítky historie, České Budějovice, hotel, Nádražní, Malše, dům, Hotel Imperial, Sfinx, Tatry, Ladislav Boháč, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Kde býval Hotel Imperial  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.