Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Proměny Lannovky

Na pohlednici pořízené před rokem 1912 je v záběru Lannovka od sadů směrem k nádraží. Vlevo na rohu ještě stojí klasicistní Neubauerův dům z roku 1827. Středem Lannovky probíhají promenádní aleje lázeňského typu. Aleje byly moderní. Zakládaly se i po roce 1918. Okrašlovací spolek měl heslo „Sázíme stromky pro potomky“. Aleje v Lannovce však promrzly za rekordního mrazu v únoru 1929.

 Po roce 1900 měla Lannovka nakročeno podle plánů jako páteřní třída Vídeňského předměstí na velkoměstský bulvár, stavěly se hotely a okázalé secesní domy, později Vatikán a elektrárenský palác, byla poškozena bombardováním v březnu 1945 (i když dle expertů bylo bombardováno nádraží), přejmenovala se na Malinovského, dohonila svět v počtu neonů (po energetické krizi zhasly), stala se hlavní trolejbusovou tepnou, postavil se Prior a zavedla se opět jako za c. k. pěší zóna.  

Vstup do Lannovky z Kanovnické umocnil palác Rakousko-Uherské banky z roku 1913. Na rohu stál klasicistní Neubauerův dům, ve kterém v roce 1905 zemřela majitelka Františka Neubauerová. Dům podle odevzdací listiny ze dne  22. září 1905 zdědili Anna Guirio, Albína Konjová z Konsbergu a c. k. soudní rada Karel Achatz.  V roce 1909 zemřela Albína Konjová a zbylí dva dědicové se nějak nedohodli, přesně se neví proč, ale má to význam pro objasnění, jak se na to místo dostala banka.

Oba dědici v lednu 1910 oznámili, že dům se zahradou je „z volné ruky“ na prodej a navíc lákavě zdůraznili, že je to nejlepší poloha ve městě. To byl impuls pro Rakousko Uherskou banku, která začala ihned jednat a v červenci 1910 dům od dědiců koupila za  108 000 K. To by nebylo nic tak zvláštního, kdyby odhadní cena neobnášela jen  28 823 K. Rakousko-Uherskou banku už nikdo přeplatit asi nemohl.

Neubauerův dům byl zbořen a banka zadala projekt architektu Ludvíku Tremmlovi, c. k. profesoru v Plzni. Model banky byl vystaven ve výkladní skříni Stiegelmaierovo knihkupectví na náměstí. Ohlas byl kladný, přičemž místní listy uvedly, že autor již mnohé monumentální stavby, jak ve Vídni, tak i v Plzni provedl. Palác stavěla firma Bratři Kovaříkové v letech 1912 a 1913. Banka, která byla ve městě zřízena v roce 1879 a sídlila Na sadech U Slovanů, se do svého přestěhovala v roce 1914.

Ve městě tak máme bankovní palác vídeňsko-plzeňského střihu z roku 1913. Pravá secese už to není, kubismus ještě do města pořádně nedorazil a novorenesance byla již pryč. Jistě banka netušila, že Rakousko-Uhersko nervózně po „Sarajevu“ vyvolá světovou válku, c. k. režim padne a banka bude muset v roce 1918 palác opustit. V objektu byla poté zřízena Národní banka československá. 

V letech 1948 až 1950 sídlila v „Národní bance“ filiálka Živnostenské banky, která pohltila (lidově spolkla) Zemskou banku a Pražskou banku. Filiálku Živnobanky zase po roce 1950 spolkla Státní banka československá. Vzájemné pohlcování či polykání bank a nejen bank, nýbrž i hospodářských subjektů, bylo nepřehledné. Až v roce 1958 se ustálila v paláci Krajská správa Státní banka československé. 

Vzadu na snímku v zalomení Lannovky je vidět věž. Patří ke kapli bývalé německé reálky, která zasahovala bočním křídlem do Jeronýmovy. Část v Jeronýmovce byla zničena při bombardování, ale trakt v Lannovce zůstal. Podle pamětníků v něm byli po květnu 1945 ubytováni vojáci Rudé armády. Komise však potom rozhodla, že celá německá reálka bude zlikvidována.  Zela tam pak až do stavby Prioru proluka. Pouze se zamaskovala budovatelskými hesly a třepetalkami. 

Autoři

Štítky Drbna historička, Lannova, proměna, banka, dům, palác, UniCredit Bank, Vatikán, Plzeň, Rudá armáda, Státní banka československá, Rakousko, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Proměny Lannovky  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.