Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Schwarzenberský palác

List Budivoj dne 5. května 1911 oznámil zadání stavby domu na rohu ulic Schmerlingovy a Claudiovy na tehdejším Radeckého náměstí. „Stavba knížecí Schwarzenberské centrální účtárenské budovy na místě hostince U Černého koníčka byla zadána inženýru Josefu Pfeffermanovi.“ Investorem byl kníže Adolf Josef ze Schwarzenberku. Vybral si své projektanty architekty Bohumila Dědka a Bohumila Vondráčka z Hluboké nad Vltavou.

Palác byl dostavěn v červnu 1912 a v srpnu se do něj přestěhovala  knížecí ústřední účtárna z Třeboně. Lokalita byla výhodná, protože v Třeboni nesídlily různé úřady s krajskou působností.  Z Třeboně sem přesídlilo 18 úředníků a 7 podúředníků. Podle svědectví pamětníků měl i podúředník slušný stálý plat, zvláštní sociální zabezpečení a dobrý důchod, což bylo vyjádřeno tak, že člověk je ve výslužbě nebo na zaslouženém odpočinku, nikoliv jako nepotřebný člověk pobírající penzi. Penzijní nadlepšení platilo až do roku 1953, kdy president Zápotocký řekl do rádia jeden den, že máme měnu pevnou a měna nebude, ale druhý den byla.

Na Radeckého náměstí vznikla pozdně secesní budova velkoměstského typu, i když ne tak okázalá jako secese v Praze. Na pohlednici pořízené po postavení paláce je vidět vlevo v suterénu malý obchod, což bývala knížecí mlékárna. Tramvaje na snímku dokreslují rozmach města před 1. světovou válkou. Dojem trochu kazí fekální vůz, i když radnice usilovala, aby tyto vozy nevyvážely žumpy za plného uličního provozu a v neděli. František Rada připomínal, že když se vyvážely žumpy ze dvorů domů, vždy něco ukáplo.

Zcela vlevo stojí přízemní domek, na kterém je asi (je to nečitelné) nápis Hostinec u černého koníčka, což byl zbytek staroznámého zájezdního hostince. Domek byl záhy zbourán a do roku 1913 byl v tom místě postaven druhý Schwarzenberský dům pro byty úředníků. Nový hostinec U Černého koníčka byl zde otevřen 7. února 1914.  Přežil několik politických režimů, aniž by ztratil dobrou pověst. Tramvaj, která okolo jede, u Černého koníčka stavěla. Hovorově se vykytuje také pojem U Koníčků, nebo úředníci z Pozemních staveb chodili ke Koňovi. Zedníci, kteří dům Pozemních staveb stavěli, chodili ale na obědy podle pamětníků Na Šlajfernu.

Černý koníček už existoval v 17. století. Jako zájezdní hostinec měl v roce 1854 kapacitu 23 pokojů a 40 stání pro koně. Od roku 1959 je poblíž socha koně s Janem Žižkou z Trocnova, což s Černým koníčkem vůbec nesouvisí. Při jednom anketním dotazu ve městě ale uváděli dotázaní i to, že restaurace U Černého koníčka je nazvána podle koně Jana Žižky. Jezdecká socha Jana Žižky se totiž před radnicí nehodila (napřed se ovšem hodila), proto byla tiše přestěhována k Novohradské, což bylo dle radnice ve směru na Trocnov.

Ve starém hostinci byl velký sál, proti nepohodě dobře vyhřátý, ve kterém již v roce 1904 účinkoval Bioskop. To byl tehdy nejnovější zlepšený kinematograf. Promítaly se ukázky z rusko-japonské války, pochod kozáků, lov lososů v Americe apod.  Působil zde také v letech 1909 a 1910 The Royal Biograf, než si postavil vlastní budovu na levém břehu Mlýnské stoky poblíž muzea.

Schwarzenberský palác výtvarně i výškově zhodnotil Radeckého náměstí. V roce 1919 řekla radnice, že to žádné náměstí není a statut náměstí zrušila. Nemusela ale takto mlžit, mohla prostě říci, že se jí nelíbí c. k. maršál Radecký z Radče.

Autoři

Štítky Drbna historička, Schwarzenberský palác, České Budějovice, U Černého koníčka, hobby, hospoda, dům, radnice, Třeboň, Jan Žižka z Trocnova, Hluboká nad Vltavou, Trocnov, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Schwarzenberský palác  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.