Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kam se poděly sutiny z odstřelené synagogy?

Že v Českých Budějovicích byla synagoga, která byla za druhé světové války zničena, to ví téměř každý „Budějčák“. Kam se ale poděly její trosky po smutném výbuchu dne 5. července 1942? Ze synagogy totiž zůstalo více než 900 kubíků suti.

Ta byla nakonec použita na vyvýšení tehdy vznikajícího zimního stadionu, tehdy ještě nekrytého, který stál na místě současné Budvar arény. Stadion byl dokončen až v roce 1946 a měl již umělý led. Na slavnostním zahájení provozu zimního stadionu prohrál místní českobudějovický tým s reprezentací ČSR 2:8.

Zpět ale k synagoze - po vypuknutí druhé světové války bylo zřejmé, že je její existence ohrožena. O záchranu se pokusila Církev československá, která požádala již v roce 1939 o získání stavby do svého majetku. Druhý pokus udělala sama židovská obec, která chtěla synagogu převézt do majetku města Českých Budějovic. 

Ani tento pokus nevyšel a naše město přišlo o krásnou stavbu, která k němu patřila od roku 1888. Tehdejší německý starosta Friedrich David svým podpisem zpečetil její osud. A jak skončil sám starosta? Zastřelil se 5. května 1945 v ulici U Černé věže, když jeho automobil zastavili odbojáři…

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, synagoga, Milan Binder, druhá světová válka, suť, Budvar aréna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kam se poděly sutiny z odstřelené synagogy?  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.