Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Devět kin v Budějcích? V 50. letech realita

Ve dnech 25. a 26. listopadu vyroste v Českých Budějovicích nový kinosál. I když jen na dva dny. V koncertní síni Otakara Jeremiáše bude totiž probíhat Filmový festival ČERNÁ VĚŽ. Dnes si s námi pojďte udělat exkurz do filmové minulosti Českých Budějovic, kde se dozvíte, kam se do kin, lépe řečeno do biografů, chodilo dříve.

Dlouhou dobou byl jediným kinem v Českých Budějovicích Biograf Royal na Senovážném náměstí. Začátkem 19. století ho tam nechal postavit Josef Deutsch a promítal v něm filmy s německými titulky, které zřízenec biografu současně s promítáním překládal do češtiny.

Těsně před první světovou válkou bylo postaveno další kino, Bio Grand na Mariánském náměstí. V roce 1929 se zde promítal první němý českobudějovický film Osud tří srdcí. Přesněji řečeno jeho cenzurovaná verze. Celý byl promítnut až o 33 let později. Zkrátka nepřišla ani Jeronýmova ulice. Ve stejnou dobu jako Bio Grand tam bylo postaveno kino Bio Elite. Hrálo se v něm bohužel jen krátce a po jeho skončení vznikla Bio Elektra.

Ve 20. letech existovalo v Budějcích celkem pět stálých kin s kapacitou čítající pouhých 450 až 500 míst. Ve srovnání s dnešními Multiplexy to byla kina opravdu maličká.

V Suchém Vrbném fungovalo ve 30. letech Bio Central, které se ovšem potýkalo s vážnými problémy. Nízká návštěvnost, zastaralé technické vybavení a nepromítání filmů české výroby způsobily, že od roku 1934 prakticky nehrálo.

V 50. letech se stavělo Letní kino Háječek, které se těší oblibě dodnes. Není snad nikdo, kdo by v něm alespoň jednou nestrávil příjemný letní večer. Krom letního kina mělo město v té době ještě dalších osm kin – Lípa, Oko, Jas, Kotva, Vesmír, Čas a kina v Nemanicích a Kněžských Dvorech. Díky zastaralé technologii a bezpečnostním normám nevyhovujícím prostorům byla tradiční kina postupně uzavírána a městu tak zůstala jen tři – Vesmír, Kotva a Mír.

Začátkem 90. let bylo kino Vesmír upraveno a vybaveno novým zvukovým systémem, Mír v Suchém Vrbném bylo prodáno soukromému zájemci a v činnosti už dál nepokračovalo. V březnu 2002 otevřela na sídlišti Máj společnost Cinestar multikino s osmi promítacími sály a celkovou kapacitou 1400 míst. Návštěvnost tradičních biografů klesala, což mělo za následek ukončení provozu některých kin. Kromě kina CineStar už tak v Budějcích funguje pouze digitální 3D kino Kotva s kapacitou 215 míst a Letní kino Háječek.

S dokončením výstavby obchodního centra IGY II by mělo do výčtu přibýt ještě nové multikino s devíti sály a 1300 místy. Na to si ale budeme muset ještě chvíli počkat. Znáte některé z kin z vyprávění, či ho sami pamatujete? Napište nám to do komentářů.


Se svolením autorů volně citováno z http://encyklopedie.c-budejovice.cz/clanek/kina

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kino, České Budějovice, Otakar Jeremiáš, film, první světová válka, Josef Deutsch, letní kino, filmový festival, Cinestar, realita, Senovážné náměstí, Suché Vrbné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emilián Vaněk

Většinu kin té doby,jako milovník filmu znám, do Č.Budějovic jsem přišel z Moravy v 1974 v dubnu (za prací). a taky jsem chtěl dálkopvě dělat filmovou školu Čimelice. Obojí se povedlo.Všechny biografy té doby jsem v Budějkách navštěvoval a dále jsem měl možnost a o tom se v článku nepíše navštívit tzv. kina vojenská a těch bylo v Č.B požehnaně ,co útvar to kino.Poslední jsem mohl projít v 1996,kdy jsem se o ně znovu zajímal z hlediska zaměstnání,to když mne vypakovali z Panoramy na Hluboké.Na vlastní oči jsem viděl nádherný sál - půlkulatý,stupňovitý s projekční kabinou pro promítání 16 a 35mm filmů s projektory Meos5 v té době jěště stále moderní - takovými jsme vybavovali nové zařízení Panorama na Hluboké v roce 1995- to bylo v dnes už zplanýrovaném objektu vojáků za stojící šedou budovou vstupní.Zde to chtělo jen nevelkým nákladem dodělat šatny,WC a vstup a byl biograf,jaký by nám mohli závidět.Dnes se vybavuje a staví jeden biograf za druhým,však to podstatné vnitřní kultura v multi poklesla na "chroupání" páchnoucího Popcornu a konzumace jako takové,která ruší ty diváky,kteří se chtějí soustředit na dílo .Trend,který k nám z USA bohužel musel rovněž přijít.Nechápu,proč je dovoleno a ještě podporováno uvedené v biografech,pak není divu,že střední a starší vrstvy diváků sem nechodí.Moje roční zkušenost z Hluboké,konzumace v sále ani náhodou,vše je v rukou provozovatele - pořadatele.

Sobota, 26. listopadu 2016, 16:59Odpovědět

Devět kin v Budějcích? V 50. letech realita  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.