Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Samson krotící lva měl podle radních na kašně znázornit sílu a majestát města

Dominantou města není jenom Černá věž, ale také Samsonova kašna na náměstí Přemysla Otakara II. V dalším díle Drbny historičky se jí věnoval historik Jan Schinko. V roce 1949 byla třeba upravena pro oslavy 70. výročí narození Stalina.

Na konci roku 1949 u příležitosti 70. výročí narození nechvalně známého Josifa Džugašviliho z Gori v Gruzii (gruzínsky Ioseba Besarionise dze Džugašviliho) alias Stalina posloužila kašna k okázalé výzdobě. Připomenul se také znak pětiletky a na straně konstrukce, která není na snímku vidět, se instalovala tabule s úderným nápisem: CHLOUBOU VŠECH, BUDE GIGANT JIŽNÍCH ČECH. V tom čase se totiž u Třeboně, přesněji u rybníka Rožmberk, budoval veliký vepřín s názvem Gigant.

Velkovepřín Gigant se začal stavět dne 19. září 1949. První podle dobového tisku začali kopat základy vedoucí pracovníci KV KSČ a KNV. Není však doloženo, kolik kubíků zeminy vykopali. Slovo Gigant bylo ve městě frekventované. Skoro ze všech úřadů se tam jezdilo na brigády. Následující rok Gigant ustoupil a bylo Lipno.

Vlevo stojí vánoční strom. Vpravo zůstal stát občan s jízdním kolem. Je možné, že jako obvykle na kole jel, ale vida, co se stalo s kašnou, zastavil. Sám Samson dopadl poměrně dobře. Nenese žádné vlajky a pohledově pokračuje v zápase se lvem. Kašna původně po roce 1726 sloužila jako zdroj vody výtlakem z vodárenské věže. Voda se pak systémem malých kašniček dostávala do několika míst ve městě. Byla to doba kašen. Po změně rozvodu vody na konci 19. století radnice kašničky zlikvidovala.

Radnice uvažovala o kašně (zprvu o dvou kašnách) už na začátku 18. století. První návrhy kašny uprostřed náměstí vypracoval v roce 1716 státní geometr Jan Rappa. Jak se dospělo k tomu, že nahoře kašny bude právě Samson, není úplně jasné. Zdá se, že se radní dohodli na základě toho, že některý z nich někde vytesaného Samsona krotícího lva viděl, znázornit sílu a majestát města a radnice. Současně se také stavěla nová barokní radnice se třemi věžemi (dosud renesanční s jednou věží).


Současný pohled. Foto: Dominik Svoboda

Samson podle biblické mytologie byl silák, který zvítězil nad Filištínskými. I lva zneškodnil. To když jel s rodiči do Timnaty požádat o ruku nastávající manželky a lev ho údajně napadl. Samson ale později skončil špatně. Měl přítelkyni Dalilu, na kterou Filištínští tak dlouho naléhali, aby jim řekla tajemství síly Samsona, až jim to prozradila. Tajemství spočívalo v jeho dlouhých vlasech. Dalila mu je ustřihla a Filištínové ho potom snadno přemohli.

V předstihu stavby kašny se od roku 1720 stavěla vodárna u Lučního jezu. Věž vodárny byla dokončena v roce 1724. Měla barokní báň, dnešní podoba je z roku 1882. Voda se čerpala z tehdy zřejmě dosti čisté Vltavy. Z věže vodárny se vedlo potrubí do kašny pod Malší. Tlak trochu klesal, ale i tak vrcholový vodotrysk nad Samsonem dosahoval v roce 1891 podle Aloise Štvrtníka až pěti metrů.

Atlanti nesoucí horní mušli a chrliče nemají jména. Zatím je pro ně nikdo nevymyslel. Jsou si dost podobní, ne-li stejní. I když jsou atlanti objemem výrazní, pozornost se soustřeďuje na Samsona a lva. Podle zesnulého konzervátora Karla Kakušky má Samson drobet utrápený obličej. Historik Jakub Pavel zase zhodnotil ztvárnění zápasu Samsona se lvem slovy: „I přes výraznou plasticitu anatomie těl lze sotva tvrdit, že by postavy vyjadřovaly napětí, jež by odpovídalo dramatičnosti námětu.“

Ale Samsonova kašně je naše, snad je dokonce největší svého druhu a lokality na světě (v Evropě jistě). Kašna je monumentální v souhře s náměstím. Stojí skoro metr nad chodníky. Samson opticky ovládá náměstí, i když se dívá jaksi do země.

Autoři

Štítky kašna, Josif Vissarionovič Stalin, Černá věž, radnice, vodárna, Gruzie, KSČ, Gori, Jihočeský kraj, Jakub Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samson krotící lva měl podle radních na kašně znázornit sílu a majestát města  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.