Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hotelu Internacional se nedařilo, skončil po dvanácti letech

Čtvrtek patří pohledu do historie a nejinak tomu bude i teď. Historik Jan Schinko se podíval na dva hotely před budějckým nádražím, tedy Internacional a Grand. Ty byly symbolem rozkvětu města na konci 19. století.

Na konci 19. století se Budějce rozmáchly a opodál hotelů U císaře rakouského a U města Budějovice před starým nádražím si postavily v roce 1896 mezinárodní hotel International. Stál na cestě ze starého nádraží do Lannovky. Na snímku z roku 1908 je to objekt v modrošedé historizující fasádě. Přiléhající hotel Grand s věží má barvu žlutohnědou. Pravděpodobně pohlednice zachycuje stav v roce 1908 těsně předtím, než tudy začaly jezdit tramvaje. Koleje tramvají nejsou vidět, Grand se dostavuje, ale už vrchní číšník Grandu, ne-li sám majitel Václav Beneš, pózují fotografovi.

Hotel International otevřel dne 2. května 1896 hoteliér Tomáš Schaffelhofer. V předstihu oznámil: „V největší úctě oddaný dovoluje si P. T. obecenstvu z Budějovic a okolí, jakož i ctěným pánům cestujícím v laskavou známost uvésti, že dnem 2. května 1896 svůj nově vystavěný s největším pohodlím zařízený hotel a restaurant INTERNATIONAL v Radeckého ulici poblíž nádraží otevřu. Kavárna, kulečník, lázně, telefon a kancelář. Dostavníky v domě jezdí ku každému vlaku. Vzorně zařízený sklep a kuchyně. Tomáš Schaffelhofer, hoteliér.“

Hoteliér si v hotelu zařídil stavební kancelář a postupně restauraci a hotelový provoz pronajímal. V roce 1898 oznámil, že celý hotel pronajme. Mezitím se mezinárodní International docela rychle změnil na normální místní podnik. Hoteliér v nájmu Václav Horáček oznámil: „Levné hostinské pokoje, dělnické časopisy obou jazyků. Výtečné pivo a výborná levná kuchyně. P. T. dělnictvu, dělnickým spolkům a hostům do Budějovic zavítavším, dovoluji si oznámiti, že dnem 31. prosince 1898 převzal jsem elegantně zařízený hotel International (u nádraží).“


Současný pohled. Foto: Dominik Svoboda

Hotelu a restauraci se asi nedařilo, každý rok byl šéfem někdo jiný. V březnu 1901 převzal hotel Antonín Pavlík (v roce 1903 koupil dům s hostincem ve Střelnické ulici), v prosinci 1901 převzal hotel Václav Kacovský (dosud hostinský U Tří sedláků), v únoru 1904 František Ubl a v roce 1905 Vojtěch Jelínek, dlouholetý restauratér v lázních libničských. V květnu 1906 převzal hotel Martin Filistein. Konec samostatného hotelu International nastal v dubnu 1908. Martin Filistein s manželkou Annou pak v roce 1909 koupili restauraci Na Rychtě v Jírovcově ulici.

O hotelu International (hovorově Internacionál) rozhodl podnikavý Václav Beneš, když už se začalo stavět nové nádraží, čímž se změnila struktura cestovního uzlu. Snadno došel k závěru, že moderní velké nádraží bude potřebovat moderní velký hotel a měl na to dost peněz. International prostě koupil.

V dubnu 1908 koupil Václav Beneš, nájemce hotelu U Slunce od záložny česko-budějovické za 136 tisíc K hotel International se stavebním místem k budově hotelu přiléhajícím. Dosavadní hotelovou budovu upravil na činžovní dům tak, aby v případě potřeby rozšíření nového hotelu jej mohl požít. Poté do roku 1909 byl postaven podle návrhu bratří Václava a Františka Kavalírových hotel Grand. Objekt hotelu v secesním pojetí na nároží Žižkovy a Nádražní se propojil s Internationalem.

Útvar hlavního architekta radnice oznámil dopisem ze dne 11. února 1971 podniku Restaurace a jídelny, že bývalý hotel International bude podle územního plánu kvůli vnitřnímu dopravnímu okruhu zbořen. Naštěstí se takový pochybný územní plán upravil a dopravní okruh vznikl před nádražím (také s pochybnostmi). 

Autoři

Štítky hotel, Grand, restaurace, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotelu Internacional se nedařilo, skončil po dvanácti letech  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.