Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Hotelu Internacional se nedařilo, skončil po dvanácti letech

 
čtvrtek, 5. května 2016, 18:08

Čtvrtek patří pohledu do historie a nejinak tomu bude i teď. Historik Jan Schinko se podíval na dva hotely před budějckým nádražím, tedy Internacional a Grand. Ty byly symbolem rozkvětu města na konci 19. století.

Na konci 19. století se Budějce rozmáchly a opodál hotelů U císaře rakouského a U města Budějovice před starým nádražím si postavily v roce 1896 mezinárodní hotel International. Stál na cestě ze starého nádraží do Lannovky. Na snímku z roku 1908 je to objekt v modrošedé historizující fasádě. Přiléhající hotel Grand s věží má barvu žlutohnědou. Pravděpodobně pohlednice zachycuje stav v roce 1908 těsně předtím, než tudy začaly jezdit tramvaje. Koleje tramvají nejsou vidět, Grand se dostavuje, ale už vrchní číšník Grandu, ne-li sám majitel Václav Beneš, pózují fotografovi.

Hotel International otevřel dne 2. května 1896 hoteliér Tomáš Schaffelhofer. V předstihu oznámil: „V největší úctě oddaný dovoluje si P. T. obecenstvu z Budějovic a okolí, jakož i ctěným pánům cestujícím v laskavou známost uvésti, že dnem 2. května 1896 svůj nově vystavěný s největším pohodlím zařízený hotel a restaurant INTERNATIONAL v Radeckého ulici poblíž nádraží otevřu. Kavárna, kulečník, lázně, telefon a kancelář. Dostavníky v domě jezdí ku každému vlaku. Vzorně zařízený sklep a kuchyně. Tomáš Schaffelhofer, hoteliér.“

Hoteliér si v hotelu zařídil stavební kancelář a postupně restauraci a hotelový provoz pronajímal. V roce 1898 oznámil, že celý hotel pronajme. Mezitím se mezinárodní International docela rychle změnil na normální místní podnik. Hoteliér v nájmu Václav Horáček oznámil: „Levné hostinské pokoje, dělnické časopisy obou jazyků. Výtečné pivo a výborná levná kuchyně. P. T. dělnictvu, dělnickým spolkům a hostům do Budějovic zavítavším, dovoluji si oznámiti, že dnem 31. prosince 1898 převzal jsem elegantně zařízený hotel International (u nádraží).“


Současný pohled. Foto: Dominik Svoboda

Hotelu a restauraci se asi nedařilo, každý rok byl šéfem někdo jiný. V březnu 1901 převzal hotel Antonín Pavlík (v roce 1903 koupil dům s hostincem ve Střelnické ulici), v prosinci 1901 převzal hotel Václav Kacovský (dosud hostinský U Tří sedláků), v únoru 1904 František Ubl a v roce 1905 Vojtěch Jelínek, dlouholetý restauratér v lázních libničských. V květnu 1906 převzal hotel Martin Filistein. Konec samostatného hotelu International nastal v dubnu 1908. Martin Filistein s manželkou Annou pak v roce 1909 koupili restauraci Na Rychtě v Jírovcově ulici.

O hotelu International (hovorově Internacionál) rozhodl podnikavý Václav Beneš, když už se začalo stavět nové nádraží, čímž se změnila struktura cestovního uzlu. Snadno došel k závěru, že moderní velké nádraží bude potřebovat moderní velký hotel a měl na to dost peněz. International prostě koupil.

V dubnu 1908 koupil Václav Beneš, nájemce hotelu U Slunce od záložny česko-budějovické za 136 tisíc K hotel International se stavebním místem k budově hotelu přiléhajícím. Dosavadní hotelovou budovu upravil na činžovní dům tak, aby v případě potřeby rozšíření nového hotelu jej mohl požít. Poté do roku 1909 byl postaven podle návrhu bratří Václava a Františka Kavalírových hotel Grand. Objekt hotelu v secesním pojetí na nároží Žižkovy a Nádražní se propojil s Internationalem.

Útvar hlavního architekta radnice oznámil dopisem ze dne 11. února 1971 podniku Restaurace a jídelny, že bývalý hotel International bude podle územního plánu kvůli vnitřnímu dopravnímu okruhu zbořen. Naštěstí se takový pochybný územní plán upravil a dopravní okruh vznikl před nádražím (také s pochybnostmi). 

Napsal(a) Jan Schinko
 


 

Kam dál?

FILMOVÉ PREMIÉRY: Komiksoví maniaci se dočkali! Do kin jde Captain...

čtvrtek, 5. května 2016, 17:28

Na dnešní den se někteří filmoví gurmáni moc těšili... Řeč je o těch, co mají doma tuny komiksů, poličku plnou blu-ray disků s...

Jihočeské divadlo by chtělo pro své působení vhodnější objekt

čtvrtek, 5. května 2016, 15:05

Jihočeské divadlo usiluje o to, aby mohlo působit ve vhodnějším objektu. Budova divadla má podle jeho zástupců nedostatečnou...

Jediná branka rozhodla fotbalový souboj vysokých škol. Opět se...

čtvrtek, 5. května 2016, 09:55

Odveta za hokejový souboj. I tak brala Vysoká škola technická a ekonomická fotbalový zápas s Jihočeskou univerzitou, který se...

Miguel Falasca nominoval širší kádr národního týmu volejbalistů....

středa, 4. května 2016, 18:31

Český volejbalový tým mužů zná svůj širší kádr. Odtajnil ho nový hlavní kouč národního týmu Miguel Ángel Falasca Fernández. Ten...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Na budějckém vlakovém nádraží zasahovala...

  • Fyzikář s dredy byl zvolen ředitelem střední...

  • Při tragické nehodě u Besednic zemřel...

  • Firma Schickaneder hledá nové řidiče. Nabízí...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

FOTO: Rekord extrémně náročného závodu Trek and Down padl. Překonali ho Kočvar a Jůza

Tři desítky statečných dvojic se letos vydaly na trasu extrémně dlouhého a náročného nonstop závodu Trek and Down. Jak název napovídá, účastníci se museli vypořádat s nástrahami dvou disciplín. Nejdříve se vydali pěšky do Vyššího Brodu, tam zasedli do kanoe a vyrazili po řece zpět do Českých Budějovic. Na trasu měli čtyřiadvacet hodin, těm nejlepším na to stačilo něco málo přes čtrnáct hodin.

Hygienici na jihu Čech zaznamenali první případy encefalitidy

Hygienici v Jihočeském kraji letos zatím evidují šest případů klíšťové encefalitidy. Je to stejné množství jako loni v tuto dobu. Aktivita klíšťat po zimě začala narůstat především v květnu. Hygienici očekávají, že letošní sezona bude srovnatelná s loňskou. V roce 2017 onemocnělo v Jihočeském kraji klíšťovou encefalitidou 78 lidí. O aktuálním stavu se vyjádřila Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Tříhvězdičkový hotel, nebo „nafukovací matraci se snídaní“?

Hledáte-li dovolenkové ubytování, často narazíte vedle nabídek hotelů i na nadšené amatéry. Někdo pronajímá přes inzerát chalupu, někdo nabízí na víkend byt v centru města. Na takových službách se dá docela ušetřit a poznat něco nového. Podle čeho vybírat? Jak je to s hodnocením uživatelů a jak se liší od hvězdičkového hodnocení hotelů?