Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

"Oslavy" 100 let republiky aneb co si obyvatelé neuspořádají, to nemají

Vzpomínkové akce, videomapping, státnické projevy, vojenská přehlídka nebo ohňostroje. Oslavy 100. let republiky napříč celou zemí se nesly v důstojném duchu. Až na jihočeskou metropoli.

Vedení města víceméně rezignovalo na jakoukoliv aktivitu spojenou s tímto datem. Obyvatelé téměř stotisícového města si tak jedno z nejvýznamnějších dat české historie připomněli pouze díky skromné akce hnutí Milion chvilek. Nabízí se otázka, zda to není málo.

Budějčáci v tom mají jasno – je to málo, žalostně málo. „Je velká ostuda, když v krajském městě musí oslavu takového významného výročí organizovat občané, protože vedení města na to zcela rezignovalo. Tak hlavně, že bude líp,“ píše na facebooku například Hana Andrasová. A názory ostatních ji dávají za pravdu. „Tohle je fatální selhání lidí zodpovědných za kulturu,“ dodávají další.

VIDEO: 100 let republiky si Budějce připomínají ve skromném duchu

Ve výsledku se dá směle tvrdit, že budějcké náměstí patří počtem pořádaných akcí k nejvytíženějším místům na jihu Čech, dost často také s podporou města. Jen 28. října, přesně sto let od „položení základního kamene“ naší novodobé éry, dává město ruce pryč od jakékoliv připomínky respektující oběti, těžkosti a příkoří, kterými si republika v různých režimech musela projít.

Vlastně, nekřivděme námi zvoleným zástupcům města. Jelikož se v neděli nejspíš nedělá. Den vzniku samostatného československého státu si už v pátek před historickou budovou radnice slavnostně připomněli představitelé města, kraje, Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské, Konfederace politických vězňů, dále zástupci Sokolů, Armády České republiky a další. Úvodní proslov měl primátor Jiří Svoboda.

A tak jedinou nedělní události spojenou s milníkem naší historie v Českých Budějcích bylo připomenutí data desetiminutovým odbíjením zvonů Maria, Oktáva, Marta a Budvar, ke kterým se přidal ještě Bumerin, který zvoní jen při výjimečných událostech.

A já se ptám znovu, není to málo?

Autoři

Štítky Blog, radnice, Milion Chvilek, Facebook, Jiří Svoboda, Armáda České republiky, Budějovický Budvar, Český svaz bojovníků za svobodu, Česko, České Budějovice, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Oslavy" 100 let republiky aneb co si obyvatelé neuspořádají, to nemají  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.