Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Sanitním vozům zmizí po podepsání rámcové smlouvy s Rakouskem hranice

Nesporným krokem dopředu by mělo být podepsání rámcové smlouvy mezi Českou republikou a Rakouskem, díky které budou moci vyjíždět sanitní vozy i za hranice své země. V pátek se na tom při společné schůzce shodli zástupci Jihočeského kraje, Dolních Rakous včetně zástupců zdravotnických záchranných služeb a nemocnic v těchto oblastech.

Zemský rada Dolních Rakous Maurice Androsch připomněl, že spolu tyto regiony již dlouhou dobu kooperují v kultuře, cestovním ruchu nebo hospodářství. „To, že se teď zabýváme i zdravotnictvím, jen poukazuje na to, jak naše regiony postupně srůstají,“ doplnil svá slova.

Jak by spolupráce měla vypadat, to nastínila první náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská. „Jde o to, aby hranice, která je dnes běžně prostupná, byla stejně prostupná i v rámci zdravotních služeb. V současné době se připravuje na léto k podpisu mezistátní rámcová smlouva mezi Českou republikou a Rakouskem ohledně přednemocniční neodkladné péče, jejíž obdoba již funguje mezi Českou republikou a Německem. To znamená, že i zde by pak mohly sanity k akutním zásahům přejíždět ze státu do státu.“

Obě strany by si rovněž chtěly vzájemně pomáhat i v přeshraniční nemocniční péči. Ta už funguje v Gmündu, kam mají možnost jezdit čeští pacienti. „Pacienta, třeba právě ze zmiňovaného Gmündu, postiženého mozkovou mrtvicí je třeba převést na specializované pracoviště. A do nemocnice v St. Pöltenu je to dál, než do té v Českých Budějovicích. A právě u mozkových příhod jde o to, aby se pacient dostal na sál co nejrychleji,“ mluvila o plusech této péče Stráská.

Nepůjde ale o snadnou realizaci, souvisí s ní různé komplikace. Krom finanční stránky, která je při řešení asi tou hlavní, bude svou roli hrát určitě i jazyková bariéra. Na to je se potřeba od začátku připravit.

Dalším bodem na programu vyjednávání je schůzka hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly s jeho dolnorakouským kolegou Erwinem Pröllem v St. Pöltenu. Ta se odehraje tento týden. „Právě příhraniční zdravotnictví bude jedním z hlavních témat, kterými se tam chceme zabývat. Pro každého pacienta je totiž podstatné, aby co nejdříve našel odpovídající lékařskou službu v nejbližší nemocnici a je jedno, zda bude česká, nebo rakouská. Rádi bychom do této spolupráce zařadili i naše lázně, kam by mohli rakouští pacienti zajíždět,“ uzavřel Zimola.

Štítky sanitní vozy, záchranná služba, smlouva, spolupráce, přednemocniční neodkladná péče, Jihočeský kraj, Dolní Rakousy, Rakousko, Česko, nemocnice, pacient, Ivana Stráská, Maurice Androsch, Jiří Zimola, Erwin Pröll

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sanitním vozům zmizí po podepsání rámcové smlouvy s Rakouskem hranice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.