Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pneumokok zaútočil v jižních Čechách, první obětí letošního roku je patnáctiměsíční dítě

Dle statistik krajské hygienické stanice v Budějcích má bakterie pneumokoka letos na svědomí první lidský život. Jednalo se o patnáctiměsíční holčičku, jež byla hospitalizována v jihočeské nemocnici.

Patnáctiměsíční děvče bylo na dětském oddělení jihočeské nemocnice hospitalizováno v polovině února se čtyřicetistupňovými horečkami, zvracením a poruchou vědomí. „Bohužel musím potvrdit hlášení tohoto případu,“ uvádí Jitka Luňáčková z KHS České Budějovice a dodává: „Boj s infekcí byl v tomto případě u dítěte neočkovaného proti pneumokokové infekci bohužel neúspěšný a následkem onemocnění došlo k úmrtí pacientky.“

Bakterie pneumokoka způsobuje nejčastěji záněty středouší, pneumokokové záněty mozkových blan (meningitidy) a také těžké zápaly plic. Tyto choroby se přenášejí vzduchem (tzv. kapénkami). Nejvíce ohroženy jsou dvě rizikové skupiny. V prvním případě jde o seniory, jimž přirozená obranyschopnost organismu s věkem slábne, v druhém případě o malé děti, u kterých se naopak teprve formuje.

Onemocnění pomáhá předejít dnes již běžně dostupné očkování. Na trhu jsou dostupné různé vakcíny, které se liší svým složením.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, dítě, úmrtí, pneumokok, očkování, Jihočeský kraj, České Budějovice, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pneumokok zaútočil v jižních Čechách, první obětí letošního roku je patnáctiměsíční dítě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.