Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový pavilon porodnice a novorozeneckého oddělení bude matkám a dětem sloužit od pondělí

Ženy, které budou od 12. října rodit v Českých Budějovicích, čeká vyšší komfort. Od tohoto data totiž bude naplno sloužit nový pavilon Perinatologického centra intenzivní péče, na kterém se pracovalo zhruba rok a půl. V moderním objektu, jehož výstavba stála přibližně 204 milionů korun, se nachází jak porodnice, tak neonatologické oddělení.

Ve stávající porodnici chyběly klimatizované operační sály i odpovídající sociální zázemí. Právě nevyhovující podmínky byly hlavním důvodem výstavby nového Perinatologického centra intenzivní péče.

„Problematické bylo rovněž umístění takto významného lékařského pracoviště ve dvou budovách. Nyní jsou konečně porodnické i neonatologické části centra soustředěny v jednom moderním objektu s logickým přímým propojením na novostavbu dětského oddělení a další specializovaná pracoviště. V něm se tak lékaři budou moci ještě lépe postarat o matky a děti, jejichž život ohrožuje rizikové těhotenství, předčasný porod, či vážné poporodní komplikace,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Pětipodlažní budovu naleznete na místě bývalého dětského oddělení nemocnice. „Nové perinatologické centrum má v prvním patře tři ambulance neonatologie, tři ambulance porodnice a zázemí celé budovy zahrnující šatny zaměstnanců, sklady a administrativní pracoviště porodnice. Ve druhém patře se nachází lůžková část neonatologie rozdělená do čtyř pracovišť. Na severní straně je umístěna jednotka intenzivní a resuscitační péče, jejíž součástí je i sál pro zákroky prováděné přímo v inkubátoru, ve střední části je na západní straně stanice intermediální péče pro ošetřování dětí bez přítomnosti matek a na východní straně je administrativní pracoviště neonatologie. Na jižní straně je pak lůžková stanice neonatologie pro péči o děti v inkubátorech, u kterých je možná přítomnost matek,“ popsal předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon.

Do třetího patra byla umístěna lůžková stanice rizikového těhotenství. Ve zbytku podlaží se nachází vlastní porodnice a neonatologické pracoviště zajišťující bezprostřední poporodní péči o novorezence.

Ve čtvrtém je dvoulůžková stanice šestinedělí s neonatologickou stanicí péče o fyziologické novorozence. Poslední, tedy páté patro, bylo zamýšleno jako rezerva, ale už nyní je jisté, že i to nalezne v blízké budoucnosti své využití.

„Již v průběhu výstavby se ukázala potřeba využití i kapacity této části objektu a proto zde bude již začátkem příštího roku dobudována lůžková stanice určená pouze pro matky bez dětí, tedy především pro matky, které mají své děti umístěné na stanicích jednotky intenzivní a resuscitační či intermediální péče, popřípadě pro posílení kapacity stanice rizikového těhotenství,“ doplnil Břetislav Shon.

Budějcká nemocnice dlouhodobě investuje do svého rozvoje nemalé peníze. Za posledních sedm let se částka vyšplhala na 1,6 miliardy korun. Investuje se i do nových technologií a nejmodernějších přístrojů, které lékařům umožňují maximálně šetrnou léčbu nedonošených dětí, stejně tak dětí narozených s vážným onemocněním. Nový pavilon Perinatologického centra intenzivní péče je dalším výrazným krokem. „Tato investice představuje vedle dalšího zkvalitnění lékařské péče o matku a dítě také výrazné zvýšení komfortu pobytu rodiček a jejich dětí v nemocnici,“ zmínil Jiří Zimola.

Štítky pavilon, stavba, intenzivní péče, České Budějovice, Jiří Zimola, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon porodnice a novorozeneckého oddělení bude matkám a dětem sloužit od pondělí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.