Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Externí defibrilátory budou zachraňovat lidské životy na dalších 15 místech Jihočeského kraje

Bezpečnost lidí se zvýší na dalších 15 místech Jihočeského kraje. Druhou etapou totiž pokračuje projekt First Responder, díky němuž bude možné rychleji poskytnout první pomoc na místech s problematickou dojezdovou vzdáleností záchranné služby, nebo na kterých hrozí riziko zvýšených zdravotních komplikací (velká koncentrace lidí, vyšší fyzická a psychická zátěž, příhraniční oblasti).

Policisté a hasiči budou mít nově k dispozici 15 externích defibrilátorů v celkové hodnotě 860 tisíc korun díky Nadaci ČEZ. Jeden z přístrojů bude umístěný také na Kleti. Potvrdila to hejtmanka Ivana Stráská s tím, že celkem se tím počet míst s externími defibrilátory rozšířil na 25.

Externí defibrilátor od kraje už zachránil lidský život

Včasné zahájení neodkladné resuscitace a její správné provádění může mít rozhodující vliv na přežití při zástavě srdce, pokud možno bez trvalých následků. Zejména v případech, kdy stav nemocného vyžaduje urgentní léčebný elektrický výboj (defibrilaci), má rychlost jeho podání pro přežití zcela zásadní význam. Pokud je defibrilace provedena do tří minut, existuje šance na přežití přibližně v 73 % případů. Jak upozornil zástupce Nadace ČEZ František Lust, pomohl už automatický defibrilátor z projektu First Responder zachránit člověka. „Na podzim loňského roku hasiči z Nové Včelnice zachránili život muži s náhlou zástavou srdce,“ uvedl Lust. Jeho slova pak potvrdila mluvčí zdravotnické záchranné služby Petra Kafková. „Jedná se o ukázkový příklad funkčního řetězce přežití. Díky pohotové reakci dobrovolných hasičů, rozpoznání náhlé zástavy oběhu, včasně provedené defibrilaci a následné lékařské poresuscitační péči se podařilo zachránit lidský život,“ uvedla Kafková.

Mimo jiné se dostane i na Hlubokou, Kaplici, Blatnou či Radomyšl

„Celkem 10 kusů defibrilátorů získají na obvodním oddělení policie v Lišově, Hluboké nad Vltavou, ve Zvíkovském Podhradí, Lipně nad Vltavou, Protivíně, Čimelicích, Horní Vltavici, Volyni, Veselí nad Lužnicí a Radomyši. Další 3 kusy jsou pak určeny pro požární stanice v Dačicích, Kaplici a Blatné. Jeden defibrilátor včetně vnitřního boxu bude umístěn ve vestibulu hlavní budovy krajského úřadu a jeden pak v horní stanici lanové dráhy na Kleti, tedy v lokalitě, kam mají sanity ztížený přístup,“ uvedla Stráská, která zároveň zastává funkci předsedkyně bezpečnostní rady kraje. A zároveň upozornila, že mapa s umístěním všech externích defibrilátorů je veřejnosti k dispozici na webových stránkách kraje.

Starosta Holubova vítá větší bezpečí pro návštěvníky Kleti

Větší bezpečí pro návštěvníky Kleti vítá Roman Kudláček - starosta obce Holubov, v jejímž vlastnictví je objekt stanice lanové dráhy. Zastupitelé obce podle něj umístění defibrilátoru bez váhání povolili. „Prakticky neváhali ani vteřinu. Kleť totiž navštíví zhruba 100 tisíc lidí ročně a toto opatření významně zvýší jejich bezpečnost,“ uzavřel Kudláček.

Tisková zpráva

Štítky defibrilátor, záchrana života, první pomoc, Jihočeský kraj, Kleť, Ivana Stráská, ČEZ, Hluboká nad Vltavou, Kaplice, Holubov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Externí defibrilátory budou zachraňovat lidské životy na dalších 15 místech Jihočeského kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.