Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Čech nemocnost letos poprvé klesla, chřipková epidemie by se mohla blížit k závěru

Chřipková epidemie se v Jihočeském kraji drží již pátým týdnem, počet nemocných se už ale nezvyšuje. V osmém kalendářním týdnu byl výskyt akutních respiračních onemocnění 2160 případů, nemocnost tak od sedmého týdne klesla o 1,5 procenta.

Nemocnost vyšší než dva tisíce případů byla v okresech Český Krumlov, Prachatice a České Budějovice, dvoutisícovému výskytu se blíží i v okrese Strakonice. K poklesu nemocnosti celkově o 1,5 procenta došlo ve všech věkových skupinách s výjimkou seniorů, kde naopak vzrostla o 5,6 procenta.

V našem kraji jsou prokazovány chřipkové viry typu A i B, přitom chřipka typu B je u seniorů prokazována zhruba dvakrát častější. Celkem máme od začátku epidemie hlášeno dvacet čtyři závažných průběhů onemocnění chřipkou, ve třinácti případech bohužel došlo k úmrtí,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Nemocnost v regionu se postupně přesunula od předškolních a školních dětí do věkové skupiny seniorů.   

Nárůst nemocnosti jsme na jihu Čech ve srovnání se sedmým kalendářním týdnem zaznamenali v okresech Písek a mírně i Jindřichův Hradec, všechny zbývající jihočeské okresy již hlásí mezitýdenní pokles nemocnosti. Nejvyšší nemocnost i přes pokles stále hlásí okresy Český Krumlov, Prachatice a České Budějovice,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V Jihočeském kraji poklesl v osmém kalendářním týdnu i výskyt chřipky a chřipkových onemocnění o 3,5  procenta. Nejvyšší výskyt byl registrován mezi předškolními dětmi a školními dětmi. Mezi mladými lidmi ve věku 15-24 let výskyt chřipky klesl o 0,6 procenta, mezi dospělými  a seniory naopak ještě stoupl.

Kvůli probíhající epidemii byla některá zdravotnická a sociální zařízení v kraji nucena uzavřít zařízení pro návštěvy. Zákaz návštěv trvá v českobudějovické nemocnici, v domech pro seniory Hvízdal, Horní Stropnice, Chvalkov a MaMRodinka a v dětském domově v Hluboké nad Vltavou. Stále trvá zákaz návštěv v českokrumlovské nemocnici. Pro návštěvy je také uzavřena jindřichohradecká nemocnice a Nemocnice Dačice. Zákazy návštev platí i v dalších zařízeních dalších okresech Jihočeského kraje.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, epidemie, nemocnice, návštěva, zákaz, pokles, Jihočeský kraj, Česko, nemoc, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, České Budějovice, Český Krumlov, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech nemocnost letos poprvé klesla, chřipková epidemie by se mohla blížit k závěru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.