Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Většina lékařů se na Českobudějovicku připojila k plánovanému protestu

V okrese České Budějovice se k protestu praktických lékařů a ambulantních specialistů proti byrokracii a údajně nedostatečnému financování jejich praxí připojilo 90 procent lékařů. V době od půl jedenácté do jedenácti hodin lékaře podpořili také někteří lékárníci.

V okrese České Budějovice zavřelo 90 procent ordinací. „Ostatní tam vylepí plakátky, ale není jich tolik, většina bude mít zavřeno,“ řekla regionální předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro Jihočeský kraj Věra Boušková.

Na Strakonicku to bude podle ní nejméně 90 procent, na Prachaticku asi 70 procent, v okrese Jindřichův Hradec 80 procent praktických lékařů. Údaje z dalších okresů nemá.

Strakonická nemocnice dnes kvůli protestu praktických lékařů rozšířila ambulanci. Další jihočeské nemocnice dostaly doporučení, aby zvážily, zda posílí provoz. „Rozšířili jsme ordinační dobu pracovišť příjmové ambulance interní a příjmové ambulance dětské od 7:00 do 15:30 hodin. V režimu ústavní pohotovostní služby budou tyto ordinace ošetřovat pacienty, kteří se s akutními problémy nedostanou ke svým praktickým lékařům,“ uvedl předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Strakonická nemocnice zřídí kvůli protestu praktických lékařů speciální ambulanci 

I českobudějovická nemocnice zavedla preventivní opatření. „Informovali jsme o tomto rozhodnutí personál nemocnice. Posílili jsme zároveň personální zabezpečení ambulancí. Samozřejmě, že bude ošetřen každý pacient, který naše zařízení se zdravotními problémy navštíví,“ dodala mluvčí krajského holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

Jak řekla novniářům Boušková, její kolegy původně rozezlila nová úhradová vyhláška a e-recepty, které nepovažuje za dobře připravené. „Státní ústav pro kontrolu léčiv na to měl deset let, aby to pořádně připravil, a není vůbec udělaná prováděcí vyhláška, ta ještě vůbec nevyšla,“ řekla Boušková, která pacienty domluvené na dnešek přeobjednala na jiné dny. První dvě hodiny ráno chodí do její českobudějovické ordinace lidé bez objednání, zbytek jsou objednaní.

K protestu praktických lékařů a ambulantních specialistů se připojili i někteří lékaři z Polikliniky Jih, kde bylo zavřeno dvanáct ordinací. Z toho mělo ale sedm lékařů hlášenou dovolenou. Všechny akutní případy odkazují protestující lékaři na linku 155 nebo pohotovost českobudějovické nemocnice.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky praktický lékař, protest, Českobudějovicko, lékař, okres České Budějovice, České Budějovice, Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj, okres Prachatice, okres Strakonice, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina lékařů se na Českobudějovicku připojila k plánovanému protestu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.