Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj letos eviduje více případů lymeské boreliózy než loni

Jihočeští hygienici evidují celkem 53 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 117 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy. V týdnu přibylo šest nově nahlášených případů klíšťové encefalitidy a jedenáct nově nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy.

Nejvíce případu klíšťové enceflitidy, v relativním pojetí, evidují hygienici na Prachaticku. Na sto tisíc obyvatel v okrese vychází 17,6 případu. Vyšší výskyt vykazují i okresy Český Krumlov (11,4 na sto tisíc), Jindřichův Hradec (8,7 na sto tisíc) a Strakonice (8,5 na sto tisíc). Pohybují se nad celokrajským průměrem, který čítá 8,3 případu na sto tisíc obyvatel regionu. Z absolutního hlediska je ale nejvíce případů klíšťové encefalitidy na Českobudějovicku.

U lymeské boreliózy je zatím největší výskyt evidován na Českobudějovicku. Celkem jednačtyřicet případů. Na Českokrumlovsku dvacet pět případů, na Jindřichohradecku jednadvacet a na Táborsku patnáct. Osm případů je evidováno na Písecku, o dva méně na Prachaticku a na Strakonicku je jeden potvrzený případ.

V týdnu jsme zaevidovali jedenáct nově nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a šest případů klíšťové encefalitidy. Ve srovnání s minulou sezónou, která patřila k poklidnějším, registrujeme méně případů klíšťové encefalitidy, stoupá ale počet nahlášených a potvrzených případů onemocnění lymeskou boreliózou. Dostáváme se do takzvaného pozdně-letního období, kdy se obvykle dostavuje druhá vlna sezónní aktivity klíšťat. Souvisí s charakterem počasí, protože klíšťatům vyhovuje teplé a vlhké počasí,“ uvádí ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.        

Autoři

Štítky klíšťová encefalitida, lymeská borelióza, Krajská hygienická stanice, lymská borelióza, Jihočeský kraj, okres Prachatice, okres České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Strakonice, Kvetoslava Kotrbová, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj letos eviduje více případů lymeské boreliózy než loni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.