Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Krevní plazma zachraňuje lidské životy

PR článek

Krevní plazma je v medicíně stejně důležitá jako krev. Díky jejím dárcům se podaří každý měsíc zachránit tisíce lidských životů po vážných nehodách, velkých operacích, popáleninách nebo při léčbě rakoviny. Léky vyrobené z krevní plazmy nezbytně potřebují pacienti trpící hemofilií (nesrážlivost krve, kdy může pacient i na drobné škrábnutí vykrvácet, pozn. autora) nebo lidé s poruchou imunity. Chrání je před infekčními onemocněními ohrožující jejich život.

Co je krevní plazma?

Podíl plazmy v krevní tekutině činí pětapadesát procent a obsahuje v sobě více než 120 různorodých bílkovin, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Plazma slouží v lidském těle jako přepravce pro přenos živin – tuků, hormonů, soli, stopových prvků a vitamínů.

Kdo může darovat?

Darovat by měl každý, kdo chce udělat něco, co skutečně může zachránit někomu život. Aby odběr přinesl skutečný užitek a darovaná plazma dosáhla nejvyšších kvalit, musí každý dárce splnit několik podmínek.

Člověk, který přijde na odběr, se musí především cítit zdravý. Pohybovat se ve věkovém rozmezí od 18 do 65 let a mít platné zdravotní pojištění. Potřeba je i souhlas k lékařské prohlídce, kterou musí projít každý dárce na počátku procesu odběru plazmy. Ale hlavně bude důležité, když dárce přijde s úsměvem na rtech.

Nebojte se a darujte svůj čas

Máte strach, že odběr nezvládnete, bude bolestivý nebo nepatříte mezi vhodné dárce? Není třeba se bát! Je důležité především pomáhat. V Plasmafeře berou všechny strachy za své. Procesem darování plazmy totiž provede ochotný personál.

Stačí v sobě najít kus hrdiny, překonat se a darovat potřebným kromě plazmy i svůj čas. Je to to nejmenší. Přijít může v podstatě každý, protože v Plasmafeře panuje příjemné až domácké prostředí.

Každý dárce dostane při odběru pohodlné lehátko celé jen pro sebe a neomezený přístup na internet. Takže během toho, co relaxuje a zachraňuje život, si vyřídí třeba i několik pracovních e-mailů nebo školních úkolů. Po úspěšném odběru si může dát horký nápoj zcela zdarma a vyzvednout finanční náhradu za strávený čas v odběrovém centru Plasmafera ve výši 400 korun. Náhradu však má možnost i darovat na dobročinné účely.

Pravidelní dárci mají navíc neustálý přehled nad svým zdravím díky krevním testům, které probíhají před každým odběrem a jsou zcela zdarma. Samozřejmostí jsou i drobné dárky a různá překvapení, které si Plasmafera pro své dárce ráda chystá.

Kam zajít?

Odběrové místo Plasmafera najdete v ulici Prachatická 1658, v bývalém areálu mateřské školy v blízkosti domova pro seniory v Českých Budějovicích. Na odběr je potřeba vzít si doklad totožnosti a zdravotní průkaz.

Veškeré další informace včetně formuláře jsou na oficiálních stránkách www.zachrancezivota.cz. Tam začíná cesta pravidelného dárce k darování života lidem, kteří pomáhat nemohou.  

Štítky plazma, dárcovství, zachránce života, krevní plazma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krevní plazma zachraňuje lidské životy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.