Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Teplé a vlhké počasí přeje aktivitě klíšťat

Ve 31. kalendářním týdnu evidovali jihočeští hygienici celkem 40 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 91 nahlášených a potvrzených případů lymské boreliózy.

Klíšťové encefalitidy v relativním pojetí nejvíce případů eviduje okres Prachatice, vysoký výskyt vykazují i okresy Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Strakonice, které se pohybují nad celokrajským průměrem. Co se týče absolutního vyjádření, nejvíce případů je evidováno na Českobudějovicku (9), Jindřichohradecku (7), Prachaticku (6), na Českokrumlovsku a Strakonicku po pěti, na Táborsku a Písecku zatím čtyři případy.

U lymské boreliózy je zatím největší výskyt evidován na Českobudějovicku (30). Na Českokrumlovsku je 20 případů, na Jindřichohradecku 19 a na Táborsku 12. Další případy jsou evidovány na Písecku (5), Prachaticku (4) a na Strakonicku je jeden potvrzený případ.

Výskyt onemocnění přenášených klíšťaty je zatím v Jihočeském kraji podobný předchozím sezónám. Především u klíšťové encefalitidy ale jde o onemocnění, které může zanechat trvalé následky a může být závažné především pro seniory. Zároveň v těchto dnech převládá teplé a vlhké počasí, které zvyšuje aktivitu klíšťat," uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Tisková zpráva | Foto Richard Bartz, Wikipedia

Štítky klíště, encefalitida, borelióza, klíšťová encefalitida, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Písek, okres Český Krumlov, okres Prachatice, okres Strakonice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplé a vlhké počasí přeje aktivitě klíšťat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.