Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeští dobrovolní hasiči začnou používat externí defibrilátory

Jihočeští záchranáři vyškolili dobrovolné hasiče z deseti jednotek na jihu Čech v používání automatického externího defibrilátoru. S jeho pomocí mohou zachránit člověka se srdeční zástavou. Externí defibrilátor začnou vyškolení hasiči používat od úterý 1. srpna.

„Včasné provedení defibrilace výrazně zvyšuje šanci postiženého na přežití. Pokud je provedena okamžitě po příhodě, udává se přežití až ve čtyřiadevadesáti procentech," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková. Dodala, že nejčastější příčinou zástavy krevního oběhu jsou srdeční onemocnění. Právě náhlá zástava oběhu je jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Dosahuje v evropských zemích šedesát až sto případů na sto tisíc obyvatel za rok. Pro srovnání, úmrtí na následky dopravních nehod je asi desetinové.

„Přes stále se zlepšující pokrytí území posádkami zdravotnické záchranné služby a zkracování dojezdových časů zůstává nadále pacient stižený náhlou zástavou oběhu nedosažitelný pro profesionální zdravotnickou pomoc v prvních několika minutách, které jsou zásadní pro určení šance na dobrý výsledek," řekla mluvčí Kafková. 

Podle záchranářů počet laiků schopných samostatně provádět účinnou kardiopulmonální resuscitaci je stále nedostatečný a telefonicky asistovaná resuscitace je sice již standardním opatřením, ale pořád neřeší všechna úskalí. Z těchto důvodů zdravotnická záchranná služba v praxi využívá vybavené a vyškolené takzvané first respondery.

„Pojmem first responder se obecně označuje někoho, kdo je schopen rychle zasáhnout u člověka v přímém ohrožení života před příjezdem výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby. Hovoří se tak o plánované první pomoci na vyžádání," vysvětlila Petra Kafková.


Školení dobrovolných hasičů z jednotky Suchdol nad Lužnicí.

Externí defibrilátor budou využívat first respondeři z řad dobrovolných hasičů na deseti místech Jihočeského kraje. A to v Soběslavi, Českých Velenicích, Suchdole nad Lužnicí, Bechyni, Netolicích, Nové Bystřici, Nové Včelnici, Nových Hradech, Slavonicích a Velešíně.


Školení dobrovolných hasičů z jednotky Suchdol nad Lužnicí.

Každá jednotka bude mít speciální zásahový batoh, který obsahuje automatický externí defibrilátor, samorozpínací resuscitační vak s obličejovou maskou, ošetřovatelské rukavice a obvazový materiál. „Automatický externí defibrilátor je schopen analyzovat srdeční aktivitu a laického zachránce vede v případě potřeby hlasovými pokyny k provedení bezpečné defibrilace," upřesnila mluvčí. Ta zároveň připomněla, že jihočeští záchranáři v minulosti pro práci s tímto zařízením vyškolili i členy Horské služby Šumava, kteří externí defibrilátory používají od prosince 2012.

Autoři | Foto ZZS Jihočeského kraje

Štítky defibrilátor, záchranář, hasič, zástava, pomoc, dobrovolní hasiči, Česko, zdravotnická záchranná služba, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Suchdol nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští dobrovolní hasiči začnou používat externí defibrilátory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.