Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici už evidují první případy klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy

S mírným zpožděním, daným chladnější zimou a jarem, letos začali jihočeští hygienici evidovat potvrzené případy onemocnění přenášených klíšťaty. Do konce minulého týdne zatím zaregistrovali šest potvrzených případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a dvaatřicet případů nahlášených a potvrzených případů onemocnění lymskou boreliózou.  

Zatím není možné k nízkému počtu určit regiony s největším výskytem klíšťové encefalitidy, u lymské boreliózy je zatím největší výskyt evidován na Českobudějovicku (osm), Jindřichohradecku (sedm) a Táborsku (sedm). Pět případů bylo evidováno na Českokrumlovsku a další na Písecku a Prachaticku. Žádný výskyt zatím nehlásil okres Strakonice. Ten patří v Jihočeském kraji k regionům s vůbec nejnižším výskytem tohoto onemocnění.

V porovnání jako ve stejném období loni, je letos prozatím hlášeno méně klíšťové encefalitidy (vloni v tomto období osm případů), lymské boreliózy je poněkud více (loni 28, letos zatím 32).    

Jižní Čechy patří ke krajům s největším výskytem klíšťové encefalitidy

Náš kraj patří dlouhodobě k regionům s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v rámci celé České republiky i střední Evropy. Jde přitom o onemocnění, které může mít trvalé následky především pro seniory či osoby s jiným primárním onemocněním nebo oslabenou imunitou. Toto onemocnění má sezonní charakter s maximálním výskytem ve druhé polovině léta. Souvisí s pohybem lidí v přírodě.  Infikovaná klíšťata se ale vyskytují nejen v křovinách či okrajích lesů, na loukách a v okolí vodních plochy a toků, ale i v městských parcích či na zahrádkách. Loni jsme v Jihočeském kraji registrovali celkem 108 potvrzených případů onemocnění klíšťovou encefalitidou, což byla téměř pětina všech onemocnění v České republice. Evidovali jsme rovněž 243 nahlášených a potvrzených případů onemocnění lymskou boreliózou," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.  

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, kdy na jihu Čech onemocnělo celkem 170 osob a v celé České republice 861 lidí. Co se týče lymské boreliózy, nejvíce případů bylo v kraji zaznamenáno roce 2013, a sice 317 nahlášených a potvrzených případů.

Očkování má smysl

Je evidentní, že sezona aktivity klíšťat již nastala a počty onemocnění budou každým týdnem až do podzimních měsíců přibývat. Co se týče ochrany před klíšťovou encefalitidou, má smysl se ještě nechat očkovat, respektive nechat se očkovat v takzvaném zkráceném režimu s tím, že stoprocentní efekt vakcíny nastupuje až několik týdnů po posledním očkování. Její účinnost je pak ale prakticky stoprocentní. Ale účinné očkování proti lymské borelióze zatím v našich podmínkách neexistuje.

Obecně ale můžeme doporučit prevenci před napadením klíštětem, tedy používání repelentů a především opatrnost při pohybu v přírodě a vhodné oblečení. Velice důležité je se po pobytu v přírodě převléci a dobře se prohlédnout či osprchovat, protože klíště se obvykle nepřisaje hned. Čím dříve klíště objevíte a správně odstraníte, tím menší je riziko, že dojde k přenosu infekce. Je třeba též vyvracet pověry, týkající se správného odstranění klíštěte. Klíštětem netočíme, ale je ho třeba opatrně odstranit mírným tahem a vyvikláním, například pinzetou či speciálními kleštičkami nebo kartou na odstranění klíštěte. Po odstranění pak ošetřete ranku dezinfekčními prostředky na bázi jódu a ošetřete si ruce dezinfekcí, pokud jste nemohli použít ochranné rukavice, nebo si je alespoň dobře umyjte teplou vodou a mýdlem. Další pověrou je použití olejů či mastí k udušení klíštěte. Naopak, tato metoda je naprosto kontraproduktivní, protože klíště v tomto případě začne vypouštět do rány mnohem více sekretů, které mohou být infikované," vysvětluje Kvetoslava Kotrbová.           

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky klíště, borelióza, encefalitida, onemocnění, nemoc, klíšťová encefalitida, lymská borelióza, Jihočeský kraj, Česko, Kvetoslava Kotrbová, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici už evidují první případy klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.