Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Atmosféra v krumlovské nemocnici je dobrá, proto jsem v ní zůstala, říká lékařka z Ruska

Čechy se jí líbily už od dětství. Krásné památky, příroda... Není proto ani divu, že se před lety rozhodla do České republiky přestěhovat. Za svůj nový domov si Světlana Fedorova, která pochází z Ruska, vybrala město Český Krumlov. Tři roky pracuje jako lékařka na interním oddělení místní nemocnice.

„Český Krumlov je malé a skutečně krásné město,“ říká Světlana Fedorova. Práce v českokrumlovské nemocnici ji naplňuje, na čemž má podíl i skvělý kolektiv. „Atmosféra v nemocnici je dobrá. Jsme jako rodina, ostatně i proto jsem tady zůstala. Navzájem si pomáháme, starší kolegové nám radí a primář Jindřich Florián nás také podporuje. Zároveň má velký zájem na tom, abychom se neustále vzdělávali, což mi vyhovuje,“ pochvaluje si.

Z Ruska si do Českého Krumlova přivezla manžela, který zde pracuje jako kuchař. I on je v České republice spokojený. „Češi na nás působí v pohodě. Jsme Slované, necítím mezi námi žádný rozdíl,“ usmívá se mladá lékařka.

V poslední době se často hovoří o protiruské náladě, která mezi některými Čechy vládne. Světlana Fedorova ale nic takového ve svém okolí nezaznamenala. „A už vůbec ne v krumlovské nemocnici,“ zdůrazňuje.

Také pacienti ji přijali bez problémů. „V Českém Krumlově jsou na lékaře z ciziny zvyklí, takže v tomto ohledu bylo všechno v pořádku,“ dodává lékařka.

Český jazyk se naučila poměrně rychle. „Každý den s někým komunikuji, takže se zdokonaluji. Čeština není tak náročná, je ruštině docela podobná,“ podotýká.

Na otázku, zda si myslí, že v Českém Krumlově už zůstane natrvalo, nemá Světlana Fedorova jasnou odpověď. „Těžko říct. V nejbližší době stěhování určitě neplánuji. Ale možná na mě ve stáří přijde nostalgie a já se vrátím do Ruska,“ říká a dodává, že má ve svém rodišti celou rodinu a přátelé, které se snaží stále navštěvovat.

Autoři

Štítky Česko, nemocnice, Český Krumlov, Rusko, Jindřich Florián

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atmosféra v krumlovské nemocnici je dobrá, proto jsem v ní zůstala, říká lékařka z Ruska  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.