Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Autor proslulé terapeutické metody Kinesio Taping® navštíví Českou republiku. Jedinou přednášku bude mít v Budějcích

V březnu letošního roku budou České Budějovice hostit celosvětově proslulého vědce. V pátek 17. března bude mít na půdě Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity přednášku doktor Kenzo Kase, autor léčebné metody využívané ve fyzioterapii, které dal název Kinesio Taping®. Tato akce je bezesporu velkou událostí, protože Kenzo Kase, Japonec žijící v USA, do Evropy příliš často necestuje. Přednáška v Českých Budějovicích bude zároveň jeho jedinou na půdě České republiky.

Následující rozhovor jsme podnikli s fyzioterapeutem a odborníkem na kinesio taping Michalem Peroutkou, který doktora Kaseho do České republiky pozval.

Můžete na začátek představit pana doktora Kaseho? Kdo všechno by si jeho přednášku neměl nechat ujít?
Dr. Kase je vědec japonského původu, který v současnosti dlouhodobě působí spolu se svým výzkumným týmem v USA. Na počátku sedmdesátých let 20. století se začal zabývat řešením své vize - vyvinout takovou terapeutickou metodu, která by prodloužila účinky manuální terapie do období mezi návštěvami u terapeuta. Hledal řešení, které by neomezovalo volný pohyb  jednotlivých segmentů pohybového aparátu a současně neovlivňovalo průtok tělních tekutin v ošetřovaných místech. V té době byly známy pouze pevné tejpy, které k tomuto účelu byly naprosto nevhodné. Dr. Kase tedy kromě vývoje nové terapeutické metody hledal i tehdy naprosto nový a unikátní pružný  materiál.

Obě tyto vize se mu podařilo naplnit a po zhruba šestiletém výzkumu poprvé veřejně prezentoval novou terapeutickou metodu, které dal název Kinesio Taping®, a jejíž nedílnou součástí jsou pružné tejpy specifických vlastností. Jeho originální pružné tejpy nesou značku Kinesio. Dr. Kase je tedy autorem metody Kinesio Taping® a vynálezcem pružných tejpů pro terapeutické účely. Přibližně od roku 1980 Dr. Kase publikuje výsledky svých výzkumů.

Spolu se svým týmem vědeckých pracovníků se  nadále věnují výzkumu metody Kinesio Taping® a jejích terapeutických účinků na stále širší spektrum diagnóz. Dr.  Kase také klade důraz na kvalitní a jednotnou výuku své metody. Pro zajištění těchto cílů založil Dr. Kase celosvětovou Kinesio Taping Association International /KTAI/, v jejímž čele dodnes stojí.

Celá konference je volně přístupná odborné i laické veřejnosti - samozřejmě je nutná registrace vzhledem k omezenému počtu míst. Registrace jsou možné zde: https://www.zsf.jcu.cz/cs/absolvent-zsf-ju-michal-peroutka-priveze-do-ceskych-budejovic-slavneho-autora-a-vynalezce/Kase_PROGRAM_PLAKAT.pdf/download

Já ji doporučuji především fyzioterapeutům a lékařům, pro které je to unikátní možnost vidět a slyšet přednášet autora metody.  

Jaký je váš vztah? Co pro vás osobně znamená?
Dr. Kase patří mezi těch málo vědců světového významu, kteří dosud pokračují ve své výzkumné činnosti. Ve zdravotnictví existuje celé řada konceptů a terapií. Některé mají z pohledu světového zdravotnictví omezené rozšíření a některé opravdu ovlivňují terapeutické možnosti po celém světě. Metoda Kinesio Taping® patří mezi tyto celosvětově známé metody. O tom svědčí, že během relativně krátké doby se díky svým vynikajícím terapeutickým účinkům rozšířila po celém světě. Z tohoto pohledu je pro mě Dr. Kase opravdu osobností světového významu a je pro mě ctí, že jsem dostal možnost s ním osobně spolupracovat a podílet se na jeho práci. Osobním kontaktem se mi potvrdilo, že skutečně významné osobnosti jsou velmi často „normální“, nepotřebují se zviditelňovat jinak, než výsledky své práce. Pro mě je to tedy učitel a současně vzor skutečné osobnosti, která by po zásluze měla mít status VIP.

Pan Kase údajně Evropu příliš často nenavštěvuje... Jak se vám podařilo, že vám na cestu do České republiky kývl?
Ano, je to pravda. Dostat Dr. Kaseho do České republiky nebylo jednoduché, ale díky mým osobním vztahům s ním naše pozvání přijal. 

Proč jste si vybral zrovna České Budějovice?
Pro zorganizování konference jsem si vybral České Budějovice - konkrétně půdu ZSF JU proto, že jsem na této fakultě sám studoval a nyní zde externě vyučuji. Je to tedy má „alma mater“. V České republice je samozřejmě spousta jiných vysokých škol se zdravotnickým zaměřením. Možnost vidět autora metody Kinesio Taping® je opravdu unikátní a je tedy logické, že jsme příležitost organizovat takto unikátní konferenci umožnili mé vysoké škole.

Navštíví pan Kase také jiná místa České republiky?
Možnost vidět Dr. Kaseho pro širší veřejnost je pouze na konferenci v Českých Budějovicích 17. března. Dr. Kase navštíví také Prahu. V tomto případě se ale jedná o soukromou návštěvu mého klinického pracoviště na Rehabilitační Klinice Malvazinky.

Na závěr... Můžete načrtnout, o čemž přednáška pana Kaseho bude?
Název konference je Kinesio Taping® Method - fakta a mýty. Dr. Kase zde bude mít hlavní přednášku, jejíž obsahem bude představení nejnovějších výsledků klinického výzkumu metody. Dalším bodem konference bude praktický workshop přímo s Dr. Kasem. V průběhu celé konference se Dr. Kase samozřejmě bude věnovat i problematice nelegálního šíření a napodobování metody Kinesio Taping®, ke kterému dochází i na území České republiky. 

Štítky Česko, přednáška, České Budějovice, půda, konference, USA, Evropa, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autor proslulé terapeutické metody Kinesio Taping® navštíví Českou republiku. Jedinou přednášku bude mít v Budějcích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.