Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chřipka je na ústupu. Nemocných v jižních Čechách ubývá a špitály postupně ruší zákazy návštěv

V Jihočeském kraji chřipková epidemie doznívá, momentálně je ve stádiu zvýšeného výskytu. Počet akutních respiračních onemocnění totiž v jižních Čechách za poslední týden zase poklesl, a to výrazněji. Hygienici evidují 1510 případů na sto tisíc obyvatel. Je to o deset procent méně než o týden dříve.

Počet případů je nižší ve všech věkových skupinách. Nejvyšší nemocnost zůstává u malých dětí ve věku do pěti let. V této věkové kategorii připadá 4523 případů na sto tisíc dětí. Naopak nejmenší nemocnost hygienici evidují u seniorů nad 60 let. Tam se objevuje 570 případů na sto tisíc obyvatel.

„Poklesl i počet chřipce podobných onemocnění a to na 128 případů na sto tisíc obyvatel. Ve srovnání s minulým týdnem je pokles už velmi výrazný, o 25 procent,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Výskyt akutních respiračních onemocnění v posledním týdnu poklesl ve všech okresech Jihočeského kraje. Nejvíce nemocných je na Prachaticku, kde je v současnosti 1759 případů na sto tisíc obyvatel. Marodí se také hodně ještě na Českokrumlovsku.

Podle hygieniků se dá očekávat, že podobná tendence bude pokračovat i v následujícím týdnu. Situace je příznivá, ale chřipkový virus ještě koluje, takže stále doporučujeme obezřetnost. Nemocní, by se měli vyvarovat kontaktu především se staršími lidmi," řekla ředitelka epidemického odboru KHS Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.

Kvůli chřipce v minulosti nemocnice i domovy pro seniory zakázaly návštěvy. Vzhledem k příznivému vývoji nemocnosti jsou zákazy návštěv ale postupně rušeny.

Od pondělí 20 února přestane zákaz návštěv platit v Nemocnici České Budějovice a ve strakonické nemocniciNemocnice Strakonice zákaz návštěv vyhlásila 12. ledna a českobudějovická se návštěvám uzavřela hned s příchodem nového roku, 1. ledna. „Jen pro srovnání, v minulém roce omezení návštěv kvůli vysoké nemocnosti trvalo v českobudějovické nemocnici od 8. února do 18. března, v roce 2015 od 26. ledna do 3. března," podotkla mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková. 

„Od 10. února je zrušen zákaz návštěv v Nemocnici Tábor, od 15. února v Nemocnice Český Krumlov. K pátku 17. února ještě trvá zákaz návštěv v nemocnicích v Jindřichově Hradci a ve Volyni. Postupně bude rušen zákaz návštěv i v dalších zařízeních,“ upřesnila Luňáčková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, návštěva, nemoc, Krajská hygienická stanice, chřipka, Nemocnice České Budějovice, Kvetoslava Kotrbová, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Nemocnice Tábor, Nemocnice Strakonice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka je na ústupu. Nemocných v jižních Čechách ubývá a špitály postupně ruší zákazy návštěv  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.