Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chřipka se nadále šíří, počet onemocnění na jihu Čech vzrostl

Chřipkových onemocnění na jihu Čech neustále přibývá. Ve třetím lednovém týdnu se počet akutních respiračních zvýšil o dalších 6,6 procenta, což znamená 1691 případů na 100 tisíc obyvatel. Epidemie tak zatím nepolevuje.

„Stav hodnotíme jako plošné šíření chřipkových onemocnění v regionu s prokazováním šíření chřipkového viru typu A. Nejvyšší nemocnost registrujeme v okresech Český Krumlov, Prachatice a České Budějovice, kde především na Českobudějovicku došlo k nárůstu onemocnění ve srovnání s předešlým obdobím. Významný narůst je na Jindřichohradecku, naopak nejnižší je na Strakonicku a Písecku. S výjimkou Českokrumlovska vzrostl i počet chřipce podobných onemocnění na 180 případů na sto tisíc obyvatel. Ve srovnání s minulým týdnem je to o 19,2 procenta více,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Ředitelka epidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Jitka Luňáčková připomíná, že předejít nakažení lze dodržováním základních hygienických návyků (mytí rukou mýdlem, nedotýkání se po kašli očí, nosu a úst nemytýma rukama), doplňováním vitamínů a vyhýbáním se kontaktu s nemocnými osobami. „Chřipka je vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které se obvykle projevuje vysokou a prudce nastupující horečkou, zimnicí, třesavkou, únavou, suchým kašlem a rýmou, případně bolestmi hlavy, kloubů a svalů. Šíří se kašláním a kýcháním ale i dotykem. Může vést k rozvoji vážných komplikací i u zdravých osob,“ dodala.   

Ve třetím lednovém týdnu zaznamenala největší nárůst onemocnění kategorie dětí od 6 do 14 let, následována byla těmi nejmenšími do 5 let. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemoc, Česko, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Kvetoslava Kotrbová, České Budějovice, Český Krumlov, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka se nadále šíří, počet onemocnění na jihu Čech vzrostl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.