Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj čelí chřipkové epidemii

Jižní Čechy jsou na počátku chřipkové epidemie. Mluví o tom čísla Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje za druhý lednový týden. Počet akutních respiračních onemocnění vzrostl za týden o 10,1 procenta. Jde o 1586 případů na 100 tisíc obyvatel.

„Nemocnost vzrostla ve všech věkových skupinách, stav tedy hodnotíme jako počátek chřipkové epidemie v regionu. Nejvyšší nemocnost registrujeme v okresech Český Krumlov, Prachatice a České Budějovice, nižší výskyt, než je průměr kraje, evidujeme na Táborsku, Jindřichohradecku, Strakonicku a Písecku. Vzrostl i počet chřipce podobných onemocnění na 151 případů na sto tisíc obyvatel. Ve srovnání s minulým týdnem je to o 37,3 procenta více,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Ve druhém lednovém týdnu byl na jihu Čech nahlášen první vážný případ průběhu chřipky u ženy ve věkové kategorii od 25 do 59 let. Je tak logické, že některá zdravotnická a sociální zařízení vyhlásila zákaz návštěv. Konkrétně jde o českobudějovickou, táborskou, jindřichohradeckou, dačickou, strakonickou a českokrumlovskou nemocnici. Stejně jsou na tom i domovy pro seniory v Horní Stropnici, Soběslavi a Na Zlaté stoce v Českých Budějovicích.

Největší nárůst akutních respiračních onemocnění zaznamenaly kategorie náctiletých od 15 do 24 let a seniorů nad 60 let. Nejvyšší výskyt je tradičně u dětí do pěti let, kde hygienici evidují 4121 případů na 100 tisíc.

Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, nemoc, Krajská hygienická stanice, České Budějovice, Kvetoslava Kotrbová, Česko, Český Krumlov, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj čelí chřipkové epidemii  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.