Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Gynekolog Ivan Říha: Odrodil jsem babičky, jejich dcery i vnučky

Lékař Ivan Říha je už mezi Prachatičáky takřka legendou. V praxi je více než 50 let, během kterých již odrodil celé tři generace. Lidský a profesionální, tak o emeritním primáři mluví ženy, které prachatickou porodnicí prošly. Mnohé na něj vzpomínají dodnes.

První otázka nemůže být jiná... Povídá se o vás, že jste odrodil půlku Prachatic. Co vy na to?
Nepočítám to, takže to nemohu potvrdit. (úsměv) Ale jsem v praxi od roku 1963, takže jsem na svět přivedl skutečně hodně dětí. Statistiky si však nedělám. Každopádně je dnes nejstaršímu dítěti, u jehož porodu jsem byl, 52 let. Odrodil jsem babičky, jejich dcery i vnučky. Leckdy potkám ženy, které vzpomínají, jak jsem jim před 45 lety vedl porod. (úsměv)

Máte už nárok na odpočinek... Co vás pořád drží v práci?
Moje práce mě stále dost baví. Dalším důvodem je, že je nás tady málo. Když už někdo nový přijde, po krátké době zmizí do větší nemocnice, respektive města. Asi má pocit, že je v Prachaticích nedostatečný společenský život. Každopádně si nedovedu představit, co budu dělat, až tady skončím. Ještě o tom nepřemýšlím. Uvidíme, jak se to vyvine.

V prachatické nemocnici pracujete celý život?
Ano. Pouze v letech 1985 až 1993 jsem si odskočil do Příbrami. Prachatická nemocnice je součástí mého domova. Jsem tady zvyklý, vnímám všechny změny a tak dále.

Jste odborník, který má ohromné zkušenosti. Jaká je dneska medicína ve srovnání s vašimi profesními začátky?
Za těch 52 let, co jsem v aktivní medicíně, se dá mluvit o obrovských změnách. Jako všude - v celé společnosti, na celém světě. Za 50 let se muselo něco změnit. A jsou to změny podstatné. Po promoci jsme si nemohli vybrat, kde bychom chtěli působit. Dali nám takzvané umístěnky. V pohraničí byl nedostatek lékařů, tak jsem sem musel jít povinně. Dostat se do nemocnice ve větším městě bylo nemožné. Takové štěstí měli jen někteří lidé. Tehdejší medicína byla úplně jiná. Neměli jsme prakticky žádné přístrojové vybavení, tedy kromě rentgenu, EKG a jednoduchých přístrojových vyšetřovacích metod. Medicína byla dobrodružnější. Člověk musel hodně zapojovat mozek a učit se od starších, často i od sester. Nemůžu ale říct, že by tenkrát byly výsledky horší než dneska. Ale musím zmínit třeba porod císařským řezem, který je dnes běžný, ale tehdy, když jsme ho dělali, se na něj chodili dívat i kolegové z ostatních oddělení. Natolik byl neobvyklý. Také byl jiný přístup rodiček, které byly ostatně tělesně a psychicky daleko zdatnější. Dnes si všechno vyhledají na internetu a mají pocit, že všemu rozumí.

Jaký je pocit přivádět na svět děti?
Když byl člověk mladý, měl samozřejmě radost, když se něco povedlo. Dnes už je to pro mě spíše rutina. Abych řekl pravdu, když mi zavolají ve čtyři v noci, ať přijedu k porodu, radost z toho nemám. (úsměv)

Vzpomenete si na váš první porod?
Pamatuji si ho. Prakticky jsem nevěděl, co mám dělat. Stál jsem a na všechno se ptal sestřičky. Byla zkušenější, tak mi poradila. Teorie je dobrá, ale s praxí se nedá srovnat. Ale časem se to poddalo. 

Autoři

Štítky porod, nemocnice, lékařství, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gynekolog Ivan Říha: Odrodil jsem babičky, jejich dcery i vnučky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.