Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Umělecky pojaté mamografické snímky najdete na Poliklinice Jih

Impulzem pro prevenci před rakovinou prsu by měla být právě konaná výstava Vaše nejcennější foto 2016, která upozorňuje na rizika vážného onemocnění. Akci pořádá již tři roky zdravotnická společnost EUC. Ve čtvrtém patře na Poliklinice Jih je vystavených devět původně černobílých mamografických fotografií prsu, které byly graficky a barevně upraveny pro odlehčení tématu. Výstava je putovní a probíhá i v Ústí nad Labem, Kladně, Zlíně, Brně či Liberci. Snímky budou k vidění na Poliklinice Jih do 10. října.

„Výstavou bychom chtěli inspirovat k tomu, aby lidé mysleli na prevenci ve všech oblastech a nejen v případě rakoviny prsu. Doufáme, že expozice vyvolá zájem o problematiku u široké veřejnosti,“ uvedl Jan Hůlek ze společnosti EUC, která iniciovala akci a v České republice má celkem devět samostatných mamocenter.

„Počet žen, které chodí na preventivní vyšetření, se každým rokem zvyšuje díky osvětové kampani ve sdělovacích prostředcích. Rád bych, kdyby k nám chodilo více než 80 % žen. Od loňského srpna jsme udělali na klinice přes 35 tisíc vyšetření,“ prozradil Boris Pouzar, primář radiologického oddělení EUC kliniky v Českých Budějovicích.

Podle statistik v roce 2016 nechodí na pravidelná vyšetření třetina žen. Jednou ročně by mamografické vyšetření měla absolvovat každá žena po završení 45 let. Vyšetření zabere jen několik minut a je nebolestivé.

Štítky Poliklinika, Brno, Liberec, Ústí nad Labem, Zlín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělecky pojaté mamografické snímky najdete na Poliklinice Jih  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.