Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Maya Kadyrová: Český jazyk jsme se učili i poslechem českých rádií přes internet

Španělsko, USA, Česká republika… Možností, kam lékařka Maya Kadyrová, která pochází z Tádžikistánu, nasměruje svůj život, bylo hned několik. Nakonec s rodinou zvolila jižní Čechy. Dnes pracuje na Gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice České Budějovice. A jak sama říká, je nadmíru spokojena.

Od vašeho manžela vím, že vás osobně jižní Čechy uchvátily na první pohled. Prý jste zde pocítila až pohádkovou atmosféru...
Je to pravda. Do České republiky jsme před lety přijeli jako turisté. Zaujal nás hlavně Český Krumlov a také Hluboká nad Vltavou. Moc se nám tady líbilo. Navštívili jsme také Karlovy Vary, ale ty mě tolik neupoutaly. Pěkná je samozřejmě také Praha, ale bydleli jsme dřív ve skutečně velkém městě, tak jsme chtěli spíše něco menšího. Každopádně jsme zkoumali různé možnosti a promysleli si, kam půjdeme.

A jste v Českých Budějovicích spokojená?
Ano, opravdu hodně.

Žila jste několik let i v Rusku. Máte tam příbuzné? Bylo těžké se od nich odloučit?
Máme tam všechny příbuzné... Věřím, že kdyby si na to troufli, možná by se také odstěhovali. Ale samotné stěhování, učení nového jazyka a tak dále, to není nic lehkého a ne každý to zvládne. Každopádně vědí, že je to tady hezké. Byli už u nás na návštěvě a líbilo se jim tady.

Předpokládáte, že tady už zůstanete?
Nelze říct, že už se nikdy nepřestěhujete... To víte sám. Člověk neví, jaké myšlenky bude v budoucnu mít. Co nastane... Ale zatím jsme v klidu. Jsme tady a líbí se nám tu. V této chvíli nikam nechci, ostatně jak jsem říkala, takové stěhování je skutečně hrozně těžké...

I samotné rozhodnutí pro tak radikální životní krok musí být složité...
Složité to není, když vás něco tlačí... Po rozpadu Sovětského svazu u nás vypukla občanská válka. Byla delší, než jsme čekali. Žádná vláda nefungovala, tudíž byly sociální podmínky opravdu hrozné. Z našich platů jsme se nedokázali uživit. Několik let jsme čekali, že to skončí, ale nestalo se tak, proto jsme se rozhodli se odstěhovat. Lidé, kteří chtějí žít normální život, nemohou žít tam, kde je válka.

Děti si na Českou republiku zvykly?
Ano, starší dcera je nyní v Praze, kde studuje publicistiku. Je vážně spokojená. Mladší dcera dojíždí na gymnázium do Třeboně.

Řada cizinců říká, že je čeština velmi složitý jazyk... Vy mluvíte česky skutečně dobře...
Člověk se dokáže cizí jazyk naučit, pokud nemá jinou možnost. Přemýšleli jsme, že bychom odjeli do Španělska, tu možnost jsme měli. Už jsme dokonce studovali španělštinu. Náš kamarád nám ale řekl, ať jedeme do Čech. Že je zde krásná příroda, ekologie a tak dále. Připravovali jsme se poslechem českých rádií přes internet. Dívali jsme se na české filmy... Když jsme přijeli, studovali jsme od rána do večera. Člověk skutečně dokáže všechno. Máme velký potenciál, jen to ne každý ví... My jsme dokonce museli udělat znovu školu. Ze všech základních oborů jsme udělali aprobační zkoušky, protože nám tady naše vzdělání neuznali.

Jací jsou Češi po lidské stránce ve srovnání například s Ruskem?
Jste strašně tolerantní. Nejste tak tvrdí jako Rusové. Nepouštíte si člověka k tělu, dokud ho opravdu nepoznáte. Poté je to již o něčem jiném. Myslím si, že je to rozumné. Také jsem přemýšlela o tom, proč tady nikdy nebyla žádná válka. Pochopila jsem, že jste diplomaté. Nedovolili jste, aby vám někdo vaši zemi zničil. Válka je skutečně hrozná. Přináší lidské oběti, smaže památky, které stály celá staletí... Válku jsem viděla a nic dobrého o ni říct nemohu. Je hloupá.

Autoři

Štítky Španělsko, Česko, Jihočeský kraj, Nemocnice České Budějovice, USA, Tádžikistán, Praha, Rusko, Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maya Kadyrová: Český jazyk jsme se učili i poslechem českých rádií přes internet  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.