Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Českých Budějovicích volí metodu výměny srdečních chlopní na míru pacientům

Doslova na míru konkrétnímu pacientovi – tak postupují lékaři českobudějovického kardiocentra při volbě metody náhrady aortální chlopně. Odchylují se přitom v řadě případů od standardní operace přístupem přes hrudní kost k šetrným zákrokům.

Zúžení až neprůchodnost aortální chlopně je velmi častou srdeční vadou ve vyšším věku. Může se projevovat dušností, sníženou výkonností, bezvědomím nebo opakovaným srdečním selháním. Přibližně třetina pacientů s těžkým zúžením aortální chlopně však již nemůže být pro pokročilý věk i přidružená onemocnění operována klasickým chirurgickým způsobem, takže ještě donedávna jim nebylo možné pomoci.

Dnes u těchto nemocných lze použít i jiné alternativní přístupy s použitím inovativních technologii. Transkatetrová implantace (TAVI) a bezstehové chlopně představují dvě nejvýznamnější změny v léčbě aortálních chlopenních ochoření v posledních letech.

Metodou TAVI začali lékaři českobudějovické nemocnice operovat v roce 2009. „Jedná se o méně invazivní přístup, s menším chirurgickým řezem nejčastěji mezi žebry pod levým prsem. Tato metoda je určena vysoce rizikovým pacientům, zejména starším pacientům a těm, kteří trpí dalšími závažnějšími nemocemi například ledvin a plic. Dále ji využíváme u nemocných s takzvanou porcelánovou aortou, tedy tvrdou, zvápenatělou aortou, kterou nelze chirurgicky otevřít a následně sešít,“ uvedl primář Kardiochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Mokráček.

Od roku 2009 dodnes kardiochirurgové odoperovali metodou TAVI celkem 79 pacientů s průměrným věkem 79 let. Jen letos přitom použili tento druh zákroku ve 24 případech. „Výměna chlopně touto metodou trvá zhruba dvě hodiny. Při klasickém chirurgickém zákroku se nemocná chlopeň vystřihne a na její místo se našije náhrada. Při použití metody TAVI nejprve kardiochirurg připraví asi pěticentimetrový řez mezi žebry pacienta pod levým prsem a zpřístupní srdeční hrot, kudy probíhá implantace nové chlopně. Následně, po rozrušení původní zúžené chlopně, se do srdce zavede předem připravená nová chlopeň. Jako náhrada je v těchto případech použita biologická protéza, konkrétně  hovězí perikardiální náhrada,“ řekla lékařka Kardiochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice Júlia Čanádyová.

Doplnila, že pacienti stráví po tomto zákroku v nemocnici zhruba 10 dní. Poté se mohou vrátit k běžnému životnímu stylu. Na kontroly chodí po jednom měsíci, půl roce a dále vždy jednou za rok.

Další metodu – bezstehovou aortální chlopeň – používají českobudějovičtí lékaři od roku 2012. Dosud odoperovali 57 pacientů s průměrným věkem 73 let. „Tento zákrok se může provádět šetrnějším přístupem z menších řezů na pravé straně hrudníku nebo neúplným rozříznutím hrudní kosti. Chlopeň se standardním způsobem vystřihne a na její místo se zavede náhrada, která se k srdci ukotví speciální konstrukcí implantátu. Tím, že se náhrada nepřišívá, může zákrok trvat i o několik desítek minut méně, tudíž je pro pacienta opět šetrnější,“ řekla Čanádyová.

K výhodám obou metod patří menší bolestivost rány, menší pooperační krevní ztráty, nižší riziko plicních komplikací, menší riziko infekce a komplikovaného hojení ran, rychlejší rekonvalescence, včasnější rehabilitace, rychlejší návrat do běžného života a v neposlední řadě lepší kosmetický efekt. „Konkrétní operační postup volíme vždy doslova na míru pacienta. Zvažujeme jeho tělesnou konstituci, případné další choroby a věk. Na zákrocích se společně podílejí jak kardiologové, tak kardiochirurgové,“ sdělil Ladislav Pešl, ředitel Úseku kardiocentra a vybraných zdravotnických oborů Nemocnice České Budějovice.

Tisková zpráva

Štítky pacient, České Budějovice, lékař, Nemocnice České Budějovice, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích volí metodu výměny srdečních chlopní na míru pacientům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.