Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Druhá nejlepší nemocnice v České republice zvládá i krizové situace a chystá další modernizaci

Už třicet let se prachatická nemocnice nachází nad městem, které je bránou Šumavy. Od té doby, ale především v posledních letech, se změnila k nepoznání. Přitom její vlajková loď, oddělení ortopedie, zde vůbec být nemusela. V roce 2012 se uvažovalo nad úplným zrušením. Nyní však patří ke špičkovým pracovištím a na operační zákroky sem jezdí pacienti z různých koutů Jihočeského kraje.

„Ortopedie tady být vůbec nemusela. Teď sem jezdí spousta pacientů i z jiných oblastí a jsou tady spokojeni. Čekací doby jsou tu výrazně kratší a přitom to děláme stejně kvalitně,“ zmiňuje ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš, který je v nejvyšším křesle od října 2010. Za tu dobu mu nemocnice, podle jeho slov, přirostla k srdci. „Jsme rodinná nemocnice. Zní to vznešeně, ale ve skutečnosti to tak opravdu je. Lidé se znají a každý třetí je zde s každým čtvrtým příbuzný,“ říká se smíchem Čarvaš.

Za poslední roky se prachatickou nemocnici podařilo kompletně zateplit a došlo také k výrazné modernizaci nemocnice. Zmínit je potřeba především chirurgický pavilon, který dosáhl zásadních interiérových změn. „Byla to zajímavá zkušenost. Naši zaměstnanci měli velkou radost, že se tady něco děje pro ně a pro pacienty. Dal jsem jim možnost vyjádřit se, takže třeba chirurgii jsme upravili podle potřeb jejich. Dokázali jsme tu vybudovat tým lidí, který táhne za jeden provaz nemocnici dopředu. To je důležité, protože nikdy nic nezmůže jeden člověk sám,“ skládá pochvalu ředitel.

Týmová práce se projevila v loňském roce. Nejenom, že nemocnice získala druhé místo mezi českými nemocnicemi, hned za tou českobudějovickou, ale její zaměstnanci se s pořádnou vervou vypořádali i s problémem, který ji postihl. Do pitné vody se dostala zdraví škodlivá bakterie. „Jeli jsme deset dní bez pitné vody a zvládlo se to. Lidé se uskromnili a pracovali tak, aby se především postarali o pacienty. Bylo to skvělé krizové řízení v praxi. Jsem zaměstnancům vděčný za to, jak to zvládli. Ale opakovat už bychom to nechtěli,“ děkuje Čarvaš.

Rozvoj nemocnice ale rovněž něco stojí. Většina velkých investic, ať už to bylo zateplení budov, přestavba pavilonu chirurgie nebo v loňském roce rekonstrukce kotelny a vzduchotechniky, se pohybovala kolem 25 až 30 milionů korun. Přibližně dvě třetiny nákladů vždy pokryl Jihočeský kraj, třetina šla ze zdrojů Nemocnice Prachatice.

Její modernizace se nezastaví ani v roce 2016. Otevřela se nová firemní mateřská školka ve spolupráci s městem pro 28 dětí, kterou by měly primárně využívat pracovnice nemocnice na mateřské, za hlavní budovou se chystá nové zaměstnanecké parkoviště a dojde i na rekonstrukci centrálních šaten. „Kdo tady několik let nebyl, tak musí vidět, že Nemocnice Prachatice prokoukla. Pracovat na jejím zlepšování mě baví,“ dodává ředitel Michal Čarvaš.

Autoři

Štítky nemocnice, pacient, Česko, Jihočeský kraj, Nemocnice Prachatice, Šumava, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá nejlepší nemocnice v České republice zvládá i krizové situace a chystá další modernizaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.