Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Českokrumlovská teplárna výrazně snížila vypouštění oxidu siřičitého. Proti loňsku o téměř 400 %

Společnost CARTHAMUS, která provozuje teplárensko-energetický komplex v Domoradicích na Českokrumlovsku, výrazně snížila v loňském roce emise škodlivin, což má velmi pozitivní dopad na životní prostředí.

Letošní únorové autorizované měření specializovanou firmou dokázalo, že teplárna emisní limity nejen plně dodržuje, ale koncentrace znečišťujících látek jsou hluboko pod stanovenými emisními limity – např. emise oxidu siřičitého dosahuje u biomasového kotle jen 9 % zákonem stanoveného emisního limitu.

V některých případech dokonce nastalo v meziročním srovnání výrazné zlepšení. V roce 2014 vyprodukoval provoz 6 557 tun CO 2 (oxid uhličitý), přičemž v roce 2015 už to bylo jen 2 057 tun CO 2! To je způsobeno snížením množství spáleného hnědého uhlí.

K velkému snížení došlo i u oxidu siřičitého SO 2. Zatímco v roce 2014 jej teplárna vypustila 44 tun, v roce 2015 jen 11 tun. Čili o téměř 400 % méně. Oxid siřičitý je přitom jedním z hlavních původců kyselých dešťů, které okyselují půdu, řeky a jezera, urychlují korozi budov a soch a snižují viditelnost. Dále výrazně poškozuje lidské zdraví, protože působí dráždivě na sliznice dýchacích cest a také podporuje záněty průdušek a astma.

V případě oxidů dusíku NO x došlo za sledované období k meziročnímu snížení ze 167 na 112 tun. Ty rovněž velmi škodí lidskému zdraví, a bývají příčinou i nádorových onemocnění. Také dráždí oči a horní cesty dýchací. Při otravě se dostavuje úporný kašel, mohou vznikat edém plic a jiná plicní poškození.

V případě oxidu uhelnatého CO se emise ve zmíněném období snížily z 64 tun na 58 tun. Rovněž spad tuhých znečišťujících látek klesl z necelých 4 tun na cca 1 tunu.

Tyto dobré výsledky jsou důsledkem toho, že naše společnost každoročně investuje do moderních technologií šetřících životní prostředí řádově miliony korun. V  tomto roce a dalších letech bude ekologizace teplárny pokračovat,“ uvedl předseda představenstva CARTHAMUS Jindřich Beznoska.

Za rok 2015 pak teplárna spálila 86 976 tun biomasy a 1 553 tun hnědého uhlí, což je další jasný důkaz jejího pozitivního vztahu k životnímu prostředí.

Tisková zpráva | Foto Bezedný Frank

Štítky životní prostředí, okres Český Krumlov, CARTHAMUS a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českokrumlovská teplárna výrazně snížila vypouštění oxidu siřičitého. Proti loňsku o téměř 400 %  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.