Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Největší investice roku. Budějcká nemocnice se pustila do rekonstrukce pavilonu Z

V polovině své modernizace je počínaje pondělím českobudějovická nemocnice. Práce totiž začaly na rekonstrukci pavilonu Z, kde se nacházelo oddělení gynekologie. Během deseti měsíců dojde k rekonstrukci interiéru, přístavbě výtahů a pavilon se začne nadzemními chodbami propojovat s ostatními pavilony. Cílem je vytvořit moderní zdravotnické zařízení na způsob monobloku a ukončit medicínu v dolním areálu nemocnice.

„Důležité bylo, že jsme před čtyřmi roky sedli a řekli jsme si, že to přestavíme a dole zrušíme. Museli jsme to ale naplánovat na těch osm devět let dopředu, a ne, že se sejde tohle a tohle a pak zjistíme, že to je blbě. Rok a půl jsme nepracovali na ničem jiném. Teď už jenom stavíme a neměníme základní myšlenky,“ uvedl ředitel Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon.

Do zrekonstruované budovy dojde k umístění oddělení gynekologie a urologie. V nadzemních podlažích se budou nacházet lůžkové části, ambulance a nově i zákrokový sál na jednodenní výkony. „Nemocnici poměrně výrazně chyběl,“ připomněl vedoucí Oddělení stavebních investic František Bostl. V suterénu se budou nacházet šatny, sklady a archiv.

Pavilon se také dočká výtahů, které mu doposud chyběly. Zásadním stavebním úkonem však bude vybudování propojovací části, respektive nadzemní chodby, která už existuje mezi chirurgickým a centrálním pavilonem, navazuje na Dětské oddělení, Infekční oddělení, perinatologii a vzájemně pavilony spojuje v takzvaný monoblok. „Gynekologie bude touto chodbou v přímém propojení na své druhé pracoviště - porodnici,“ doplnil Bostl.

Desetiměsíční přestavba, která by měla skončit v březnu příštího roku, vyjde na více než 100 milionů korun. Jde o největší stavební projekt Nemocnice České Budějovice v tomto roce. „Všechno tohle můžeme dělat právě proto, že mezi jednotlivými nemocnicemi zmizelo pnutí, kdy českobudějovická nemocnice byla vnímaná jako někdo nahoře. Ty ostatní měly pocit, že jim chce ubírat. Dnes tomu tak není, spolupráce mezi jednotlivými nemocnicemi funguje. Investice se plánují nejen v českobudějovické nemocnici, ale i v těch ostatních a s ohledem na celek - Jihočeský kraj. Proto jsou možná vnímány jako jedny z nejlepších v republice,“ dodala náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Foto Jan Luxík

Štítky pavilon, rekonstrukce, nemocnice, Nemocnice České Budějovice, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší investice roku. Budějcká nemocnice se pustila do rekonstrukce pavilonu Z  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.