Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Případů příušnic bude podle odborníků přibývat. Lékaři však uklidňují veřejnost

Nynější epidemie příušnic, která postihla Jihočeský kraj, bude podle odborníků nadále trvat. Lékaři Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice však uklidňují veřejnost, aby nepanikařila. „Jedná se zpravidla o lehké onemocnění, které nezanechává následky,“ uvedl primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Václav Chmelík.

„Epidemie různého rozsahu se vyskytují ve tří až pětiletých intervalech. V minulých letech postihly spíše severní část republiky, naposledy v roce 2012. V jižních Čechách, kde je nyní v rámci České republiky nejvyšší záchyt onemocnění, se příušnice vyskytují od podzimních měsíců loňského roku. Lze předpokládat, že postižených bude přibývat i v dalších týdnech,“ uvedla epidemioložka Nemocnice České Budějovice Iva Šípová.

„Chceme zdůraznit, že se jedná zpravidla o lehké onemocnění, s nímž se odolnost člověka vyrovná přibližně do jednoho týdne. Poté si tělo vyžádá určitý čas na rekonvalescenci. V současnosti se ve společnosti v souvislosti s příušnicemi hovoří o neplodnosti, která ale nastává velmi vzácně a pouze po komplikacích,“ řekl Václav Chmelík.

Příušnice jsou infekcí virového původu. Typickými příznaky, které se však projeví pouze asi u čtyřiceti procent nemocných, jsou horečka a bolestivý jednostranný nebo oboustranný otok příušní žlázy. Nemoc obvykle končí plným uzdravením. Průběh onemocnění může být komplikován, zvlášť u dospělých pacientů, zánětem varlat, zánětem mozkových blan, výjimečně zánětem slinivky.

V České republice se proti nákaze očkuje od roku 1987 ve dvou letech věku. Po zhruba deseti letech se imunita může výrazně snížit. „Důsledkem této omezené doby ochrany a častého cestování jsou epidemie v kolektivech mladých osob ve věku od 18 do 30 let. Nejvíce jsou postiženy maturitní ročníky. K šíření nákazy, která se šíří kapénkově, přispívá pobyt ve velkých kolektivech - školách, v nevětraných prostorách jako jsou diskotéky, bary, sportoviště a časté změny prostředí. Virus se může geneticky měnit, a tak unikat imunitě navozené očkováním,“ sdělila Šípová.

Onemocnění u očkovaných má podle lékařů spíše lehký průběh. „Izolace na infekčním oddělení není povinná. Do nemocnice přicházejí pacienti s komplikacemi, nejčastěji se záněty varlat, obvykle jednostrannými. Méně často hospitalizujeme pacienty se zánětem mozkových blan. I v tomto případě je průběh ve srovnání s klíšťovou encefalitidou méně závažný. Léčba je symptomatická,“ uvedl primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Václav Chmelík.

Pracovníci centrálních laboratoří českobudějovické nemocnice mají k dispozici moderní diagnostiku onemocnění. „V posledních měsících výrazně stoupá počet provedených vyšetření, jedná se o stovky případů. Centrální laboratoře při nich úzce spolupracují s Národní referenční laboratoří v Praze,“ doplnila Iva Šípová.

Tisková zpráva

Štítky příušnice, Nemocnice České Budějovice, nemoc, Václav Chmelík, Jihočeský kraj, Česko, infekční onemocnění, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů příušnic bude podle odborníků přibývat. Lékaři však uklidňují veřejnost  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.