Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Počet pacientů s příušnicemi v Jihočeském kraji výrazně stoupnul

V Jihočeském kraji letos mnohonásobně stoupnul počet pacientů s příušnicemi, onemocnění zasáhlo ve velké míře i dospělé lidi. V letošním roce hygienici evidují už více než 200 případů. V minulém roce přitom šlo pouze o desítky pacientů s příušnicemi. Největší podíl nemocných připadá na Českobudějovicko.

„V největší míře evidujeme příušnice na středních školách, ale hodně se vyskytují i u dospělých. To jsou většinou případy, kdy rodiče onemocní potom, co příušnice mají jejich děti,“ řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Infekční onemocnění se objevuje většinou v dětském věku. Pokud jej člověk prodělá, vytvoří si tělo protilátky, které zabrání tomu, aby příušnice ještě někdy dostal. V posledních letech však řada dětí podstoupila proti tomuto onemocnění očkování. „Ale takto vytvořené protilátky postupně zeslabují. V takovém případě se pak mohou příušnice začít šířit rychleji,“ uvedla Luňáčková. Podle ní by lidé, kteří příušnice neprodělali, ale nechali se proti nim v dětství očkovat, měli po 15 letech podstoupit další očkování.

Onemocnění v dospělém věku představuje i riziko v podobě zánětu varlat u mužů nebo zánětu vaječníků či slinivky u žen. Tento stav může způsobit i doživotní neplodnost pacienta. Virus příušnic se vyskytuje hlavně na sliznici v ústech. Prostřednictvím slin nakaženého člověka se může šířit dál. „Lidé v tomto případě moc nedodržují opatření, které by měli. Takže se klidně napijí ze stejné skleničky jako nemocný člověk nebo kouří společně jednu cigaretu,“ uvedla Luňáčková. Podle ní také řada pacientů svůj stav podceňuje a nezůstává s příušnicemi dostatečně dlouhou dobu doma. „Domlouváme proto třeba ve školách, aby ti nemocní byli minimálně dva týdny v izolaci,“ řekla.

Příušnice letos mimo jiné zasáhly i českobudějovické hokejisty a fotbalisty, kteří kvůli tomu byli dva týdny v karanténě a nesměli hrát zápasy.

Zdroj ČTK

Štítky příušnice, pacient, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet pacientů s příušnicemi v Jihočeském kraji výrazně stoupnul  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.