Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nejstarší budova nemocnice bude opět po letech využita. Přestěhuje se do ní oddělení psychiatrie

Několik let zeje prázdnotou, avšak to se v budoucnu změní. Historická budova na okraji horního areálu Nemocnice České Budějovice se opět naplno zapojí do provozu. Zázemí by zde totiž mělo nalézt oddělení psychiatrie, které dnes sídlí v dolním areálu nemocnice.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola zmínil, že ke změně dojde v rámci sestěhování nemocničních provozů. Budova A, která byla vysvěcena v roce 1914, tak bude mít opět využití. „Během mého mandátu jsem byl opakovaně terčem narážek, aby kraj budovu prodal. Opakovaně jsem říkal, že tohle se za mé vlády nestane, že tato nejstarší budova k nemocnici logicky náleží a neumím si představit, že by byla zprivatizována a nahrazena něčím, co by s nemocnicí vůbec nesouviselo,“ uvedl Jiří Zimola.

Zmíněná budova samozřejmě vyžaduje několik oprav. Už před lety dostala novou fasádu a také střechu. „V současnosti budovu takzvaně podřezáváme, abychom zabránili pronikání vlhkosti do objektu. Tato akce nás stojí šest milionů korun,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, Břetislav Shon a doplnil, že budovu čeká ještě řada, zejména interiérových oprav.

Všechna pracoviště by měla být do horního areálu nemocnice přestěhována do roku 2019. Co tento krok přinese? Zjednodušení provozu a jeho větší ekonomičnost.

„Postupně pracujeme na dílčích opravách či přestavbách v horním areálu. Potřeba je například také zvětšit parkovací kapacity. Nechceme dělat akci kulový blesk, ale vše promyslet, abychom pak nečelili kritice zaměstnanců nemocnice nebo pacientů,“ poznamenal hejtman.

Psychiatrické oddělení, které poskytuje vysoce specializovanou akutní péči pro psychicky nemocné z celých jižních Čech, má v současnosti k dispozici 42 akutních lůžek. Součástí oddělení je denní stacionář, psychologická laboratoř, psychiatrická ambulance, ambulance dětské a dorostové psychiatrie, ambulance pro léčbu alkoholismu a jiných toxikomanií a sexuologická ambulance.

Štítky nemocnice, Jihočeský kraj, Nemocnice České Budějovice, Jiří Zimola, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší budova nemocnice bude opět po letech využita. Přestěhuje se do ní oddělení psychiatrie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.