Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Waldorfské lyceum nedostalo zelenou. Škola se však nevzdává a věří, že v září přivítá první studenty

Za otevření waldorfského lycea v Českých Budějovicích intenzivně bojují zástupci místní waldorfské školy. Jejich snaha má logiku - střední škola by přímo navázala na výuku školy základní a také mateřinky. Podle původní vize by mohli první žáci waldorfského lycea zasednout do lavic už letos v září. Celý projekt má ale nemalý háček - ministerstvo školství zamítlo zápis školy do rejstříku škol a školských zařízení. Vedení waldorfské školy se přesto nevzdává.

„Věděli jsme, že otevření lycea bude složité. Jsme sice optimisté, ale také realisté... Nyní máme 15 dní na právní rozklad, takže ještě není nic ukončené. Stále věříme, že se podaří školu v září otevřít,“ uvádí ředitelka školy Milena Vlčková.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky uvedlo, že vzhledem k tomu, že správní řízení v předmětné záležitosti ještě nebylo pravomocně ukončeno, nemůže se k uvedenému vyjadřovat.

Škola nezískala podporu ani u Jihočeského kraje. „Její žádost projednaly orgány Jihočeského kraje, konkrétně to byl výbor pro vzdělání, který k tomuto nevydal doporučující stanovisko a stejný postoj na základě tohoto doporučení zaujala i Rada Jihočeského kraje. Důvodem je to, že náplň vzdělání, kterou by střední waldorfská škola nabízela, není ničím novým, čím by například zaplnila případnou díru na středoškolském vzdělávacím trhu v kraji," říká Tomeš Vytiska se slovy, že běžného středoškolského vzdělávání poskytují střední školy na jihu Čech dostatek.

Milena Vlčková ale s těmito argumenty hrubě nesouhlasí. „Žádost o založení školy jsme dali na základě zájmu rodičů, nikoliv na základě nás pedagogů. Všichni víme, čím je tento obor odlišný. Víme, že se nejedná o stejné lyceum, jako je lyceum technické a tak dále. Je to lyceum, které má právo na život,“ říká a dodává: „Hlavním důvodem, proč střední školu otevřít, je potřeba návaznosti, o kterou rodiče stojí. To je pádný argument.“

Na jihu Čech žádné jiné waldorfské lyceum není. Budějcké by tedy bylo první. „Námi zvolený obor tedy v kraji neexistuje. V Čechách se ale o žádnou novinku nejedná. Je zarážející, že je to u nás problém, když v jiných krajích waldorfská lycea fungují a jsou úspěšná,“ podotýká Milena Vlčková. „A to nemluvím o světě, kde je v mnoha případech kontinuita vzdělávání nastavena tak, že má waldorfská škola 12 ročníků.“

Zájem je, ale čas letí...

Zamýšlená kapacita školy by byla 120 dětí - v každé třídě 30 studentů. Že je o lyceum zájem, si je vedení školy jisté. Nyní se už ale žáci musí hlásit na jiné střední školy, takže je waldorfská střední škola, která neví, jaký je její další osud, ve svízelné situaci.

„Mnozí žáci se těšili, že budou pokračovat i na naší střední škole, ale už museli dát přihlášku na jiné dvě školy, protože na nás samozřejmě nemohou čekat. Je jasné, že pokud dostaneme zelenou, čekají nás hodně složité měsíce. Těžko odhadnout, jaká by byla naplněnost třídy. Výhodou je, že vzhledem k tomu, že jsme soukromá škola, nemáme stanovený minimální počet žáků, který musíme splnit, ale na druhou stranu musíme mít takový počet dětí, aby se škola dokázala uživit,“ přidává ředitelka.

Na podporu waldorfského lycea v Českých Budějovicích vznikla i petice, kterou petiční výbor hodlá předat ministrovi školství Marcelu Chládkovi, předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

Štítky střední škola, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, České Budějovice, Jihočeský kraj, Bohuslav Sobotka, Marcel Chládek, Tomeš Vytiska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fuk

Necítím se kompetentní vyjadřovat se ke kvalitě a potřebnosti waldorfského lycea ani k podezření, co by kdo rád kde vyučoval. - Ale za zarážející pokládám informaci, že v době, kdy by si měli případní zájemci o studium podávat přihlášky, není jasné, zda škola bude nebo nebude. Proč se nedozvíme, kdo za to může: Zda podala škola příslušnou žádost úplnou a v takové době, aby o ní mohlo být rozhodnuto v termínu, který umožní vyřešit i případné odvolání tak, aby rozhodnutí platilo už v době výběru školy. Nebo někdo někde - jak je, bohužel, u nás obvyklé, kašle na lhůty stanovené správním řádem (§ 71 zák. č. 500/2004 Sb.) a pak bychom se měli v článku dozvědět, jaké důsledky to pro liknavce bude mít. Jinak je článek informační poloblaf, sloužící k vyvolávání emocí a ovlivňování veřejného mínění. Tož dobré dny všem a objektivním novinářům zvlášť!

Čtvrtek, 26. března 2015, 09:27Odpovědět

Waldorfské lyceum nedostalo zelenou. Škola se však nevzdává a věří, že v září přivítá první studenty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.