Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Univerzita má předškolní zařízení pro děti zaměstnanců

Jihočeská univerzita a Biologické centrum Akademie věd ČR v Českých Budějovicích začnou provozovat centrum pro děti zaměstnanců. Zařízení má nahradit jesle a mateřskou školu. Do skupiny mohou chodit děti od půl roku do šesti let.

Centrum má pomáhat zaměstnancům obou ústavů, kteří nedokázali pro své potomky sehnat volné místo v mateřských školách.

Dětská skupina s názvem Motýl je jedním z prvních projektů tohoto typu na vysokých školách v Česku. Její provoz začne 1. listopadu. „Rodiče přihlásili 19 dětí. Najednou jich však může být ve skupině pouze 12, to je jedna z podmínek projektu,“ uvedla manažerka projektu Michaela Krištůfková.

Děti se tak podle ní budou v zařízení střídat, některé zde stráví třeba jenom dopoledne a jiné zase odpolední část. „Zřízením dětské skupiny chceme také umožnit rychlejší návrat vědeckých pracovnic do svého oboru, aby s ním neztratily kontakt,“ dodala.

Do skupiny mohou chodit i synové a dcery zahraničních zaměstnanců Jihočeské univerzity nebo Biologického centra. Všechny vychovatelky, které budou střídavě o děti pečovat, ovládají angličtinu. Zařízení vzniklo přestavbou části ubytovny Jihočeské univerzity a část nákladů získal zřizovatel z grantu.

České Budějovice dlouhodobě řeší problém s nedostatkem míst v mateřských školách. Letos do nich nebylo přijato 500 dětí s trvalým bydlištěm ve městě.

Kapacita škol pro školní rok 2013/2014 je přitom maximálně naplněná, ředitelé si vyžádali i výjimky na počet dětí ve třídě. Při zápisech bylo přijato 2241 žádostí o přijetí, což je o 410 více než vloni.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihočeská univerzita, Biologickécentrum Akademie věd ČR, České Budějovice, mateřská škola, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Akademie věd České republiky, projekt, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita má předškolní zařízení pro děti zaměstnanců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.