Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Středoškoláci z průmyslovek soutěžili na VŠTE

První rok existence Technického a vzdělávacího konsorcia si na budějcké Vysoké škole technické a ekonomické připomněli soutěží žáků středních technických škol. Právě rozvoj a zkvalitňování technického vzdělávání je hlavním cílem konsorcia, v němž dnes už působí 14 středních škol.

Olympiády technického a vzdělávacího konsorcia při VŠTE, jak byla soutěž nazvána, se mohli zúčastnit studenti technických středních a vyšších odborných škol, kteří se umístili na předních místech ve školním kole, případně je vedení školy nominovalo.

„Velmi mile nás překvapila technická úroveň a zpracovaní obhajovaných projektů. Tedy úroveň středoškolských prací jako taková. Zvláště nás zaujaly projekty, při nichž se používaly reálné vizuální pomůcky, jako byl větrný aerodynamický tunel, konstrukce elektromotokáry nebo návrh a projekt školní motokáry,“ říká Jaroslav Staněk z oddělení výzkumu, vývoje a tvůrčí činnosti VŠTE. Hodnotící kritéria byla stejná jako u studentů VŠTE ve Studentské vědecké a odborné činnosti.

Vítězem olympiády se stal Dominik Starý (VOŠ, SPŠ a SOŠŘaS Strakonice) s projektem větrného aerodynamického tunelu. Druhý byl Ivan Novosád ze Stredné priemyselné školy v Levici s 3D návrhem letadla 10-300S a o třetí místo se podělili Vojtěch Puchta a Pavel Luksch ze SOŠ strojní a elektrotechnické ve Velešíně, kteří představili sekvencer zapnutí PC, a Karel Kvasnička ze SPŠ Tábor za stavbu levitátoru.

Udělena byla i dvě zvláštní ocenění. Získali je Matouš Voldřich z VOŠ, SPŠ a SOŠŘaS Strakonice za konstrukci elektromotokáry a Tomáš Balogh ze SPŠ Tábor za návrh a vyprojektování školní motokáry.

Finále soutěže se zúčastnilo 13 žáků z pěti středních škol. Byly to Střední odborná škola strojní a elektrotechnická Velešín; Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola řemesel a služeb Strakonice; Střední průmyslová škola strojní a stavební Tábor; Stredná odborná škola, Senec a Stredná priemyselná škola, Levice.

Technické a vzdělávací konsorcium při VŠTE bylo založeno 22. dubna 2013 čtyřmi subjekty. Během roku se jejich počet zvýšil na současných čtrnáct. „Jsme za to rádi, protože chceme-li zlepšovat a zkvalitňovat výuku technického vzdělávání na všech úrovních škol, musíme už u dětí vzbuzovat zájem o technické obory, zaujmout je a nabídnout jim něco navíc. A právě o to se v konsorciu snažíme,“ říká Ludmila Opekarová, předsedkyně Rady konsorcia a prorektorka VŠTE pro praxi a vnější vztahy.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Olympiáda technického a vzdělávacího konsorcia při VŠTE, soutěž, VŠTE České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, projekt, olympijské hry, Strakonice, Jaroslav Staněk, Karel Kvasnička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci z průmyslovek soutěžili na VŠTE  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.