Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Státní maturita bude mít pouze jednu úroveň

Maturitní zkouška bude mít i nadále společnou státní část, ale ta bude mít jenom jednu úroveň obtížnosti u všech zkoušek. Povinně budou maturovat studenti ze dvou předmětů: z českého jazyka a z cizího jazyka nebo z matematiky.

Ministr školství Petr Fiala (nez.) v úterý představil změny, které se týkají státních maturit v následujících dvou letech. Její povinnou část budou studenti skládat ze dvou předmětů, které budou mít pouze jednu úroveň obtížnosti.

„Maturujícím ušetříme nadbytečný stres a komplikace," slibuje si od změn Fiala.

Maturitní zkouška bude mít i nadále společnou státní část, ale ta bude mít jenom jednu úroveň obtížnosti u všech zkoušek. Povinně budou maturovat studenti ze dvou předmětů: z českého jazyka a z cizího jazyka nebo z matematiky.

Zkouška z českého jazyka se bude skládat z didaktického testu, písemné části a ústní části. Písemnou a ústní část budou hodnotit učitelé na školách. Didaktický test bude stejně jako letos zadávat a hodnotit CERMAT.

Koncept zkoušky z cizího jazyka zůstane stejný jako v roce letošním. Zkouška bude tedy obsahovat didaktický test, písemnou a ústní část. Hodnotící proces zůstane stejný jako pro rok 2012.

Matematika se bude zkoušet didaktickým testem v jedné úrovni obtížnosti. Ministerstvo však na doporučení pracovní skupiny chce didaktický test rozšířit o větší počet otevřených úloh a navýšit i čas před začátkem zkoušky. Způsob zadávání upraví ministerstvo prováděcím předpisem.

Nově by měl žák obdržet maturitní vysvědčení ihned po úspěšném složení poslední zkoušky. Harmonogram přezkumného řízení bude nastaven tak, aby žák, který v něm prospěl, obdržel vysvědčení ještě před zápisem na vysokou školu.

„Předpokládáme, že ušetříme několik desítek milionů korun," domnívá se ministr.

Změny navrhla pracovní skupina, kterou ministr sestavil po neúspěchu letošních státních maturit. V čtrnáctičlenné komisi usedli ředitelé gymnázií a středních škol, předsedové několika školských asociací, členové krajských rad pro školství i politici. V komisi byl například ředitel Prvního obnoveného reálného gymnázia (PORG) Václav Klaus, stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek nebo poslanec TOP 09 Jan Smutný.

Napsala Karolina Brožová, Mediafax

Štítky čeština, cizí jazyk, Petr Fiala, První obnovené reálné gymnázium, CERMAT, Václav Klaus mladší, Marcel Chládek, Jan Smutný, ČSSD, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní maturita bude mít pouze jednu úroveň  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.