Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Proti rozhodnutí o nepřijetí dítěte do školky se lze bránit

Rozhodování o nepřijetí dítěte do mateřské školy podléhá přezkumu ve správním soudnictví. Takový je závěr Nejvyššího správního soudu v kasační stížnosti matky dítěte, které v Brně vedení školky nepřijalo k předškolní docházce.

Správním soudcům se případ dostal na stůl poté, kdy ženě odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí dítěte zamítl krajský úřad a matka neuspěla ani u Krajského soudu v Brně.

Podle Nejvyššího správního soudu je vzdělávání jako veřejná služba svázáno přísnou regulací a kontrolováno státem. „Rozhodování o jeho poskytnutí proto není možné považovat za akt vymykající se soudní kontrole,“ řekla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Na základě státní regulace může jednotlivci vzniknout veřejné subjektivní právo, splní-li určitá kritéria. „Mezi tyto případy lze podle názoru Nejvyššího správního soudu zařadit i nepřijetí dítěte do systému předškolního vzdělávání v případech, kdy by k takovému rozhodnutí došlo na základě excesivních předem stanovených kritérií či na základě rozhodnutí založeném na libovůli správního orgánu,“ uvedla soudkyně Nejvyššího správního soudu Lenka Kaniová.

Rozhodování mateřské školy o nepřijetí dítěte se podle soudkyně odehrává v oblasti veřejné správy. „Relativně přísná regulace poskytování vzdělávání je ústavně schválená, rozhodování o nepřijetí do systému předškolního vzdělávání je upraveno závaznými veřejnoprávními normami. Mateřská škola a dítě nejsou při rozhodování o nepřijetí do předškolního vzdělávání v rovném postavení, mateřská škola rozhoduje autoritativně, mocensky. Zákonodárce navíc sám ve školském zákoně uvádí, že rozhodování o přijetí či nepřijetí dítěte je rozhodováním v oblasti státní správy,“ píše se mimo jiné v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky Nejvyšší správní soud České republiky, mateřská škola, Brno, regulace, Krajský soud v Brně, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti rozhodnutí o nepřijetí dítěte do školky se lze bránit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.