Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pro skoro 200 dětí není v budějckých školkách místo

Téměř dvě stovky budějckých dětí nemá jít v září kam do mateřské školy. Po zápisu, který proběhl na začátku dubna, jich sice zůstalo 292 neumístěných, část z nich ale má nastoupit do školky až v závěru dalšího školního roku. Oproti loňsku razantně stoupl počet odkladů školní docházky.

Vůbec poprvé město v letošním roce vyzkoušelo elektronickou formu přihlášení k zápisu. Podle náměstka primátora Petra Podholy drtivá většina rodičů tuto možnost přivítala, během března bylo na speciálně zřízeném webovém portálu vygenerováno na 1431 žádostí.

„Během zápisu fakticky požádalo o přijetí do mateřské školy 1327 dětí, z toho 1152 s trvalým bydlištěm v Českých Budějovicích. Největší zájem jsme zaznamenali v Mateřské škole Vrchlického, kde bylo podáno přes 230 žádostí. Rekordní byla přihláška s jedenácti zaškrtnutými mateřskými školami,“ řekl Podhola.

Jelikož pro příští školní rok 2014/2015 nabízí budějcké školky pouze 860 volných míst, 292 capartů s trvalým bydlištěm v krajské metropoli se umístit nepodařilo. „Tady je ale velmi nutné poznamenat, že z tohoto počtu by asi stovka dětí nastupovala do mateřské školy až v květnu nebo červnu příštího roku,“ uvedl náměstek primátora.

Podle předběžných informací tak zatím byly přijaty všechny pětileté děti a většina čtyřletých i tříletých dětí, které dovrší tři roky do 1. září 2014. Fakticky neumístěných dětí tak je kolem 190.

„My předpokládáme, že toto číslo bude v září ještě nižší. Počet volných míst může ovlivnit odhlašování se při stěhování rodin do jiného města. Zkušenosti z minulých let napovídají, že to může být až čtyřicet dětí. To je ale velmi předběžný odhad. Poté budou mateřské školy postupovaly přednostně podle pořadí z dubnového zápisu,“ dodal Petr Podhola.

Rodiče jsou o přijetí nebo nepřijetí svého potomka průběžně informováni od minulého čtvrtka. Celkové výsledky zápisů budou uveřejněny na webovém portálu do 28. dubna.

Letošní zápis ovlivnil také vyšší počet odkladů školní docházky. V minulém roce jich bylo kolem 190, tentokrát do školy nenastoupí 240 dětí. Automaticky tak snižují volnou kapacitu v mateřských školách.

K jejímu navýšení dojde po otevření školky v kněžskodvorské ulici A. Trägera. Zatím však realizace projektu neprobíhá hladce. „Objevily se komplikace týkající se hygieny, například hlukových studií. Zatím se to ale jeví jako řešitelný problém - a ten vyřešíme. Přesný termín otevřený této mateřské školy však nejsem v tuto chvíli schopen říct,“ sdělil náměstek.

Štítky mateřská škola, zápis, České Budějovice, nepřijaté děti, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro skoro 200 dětí není v budějckých školkách místo  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.