Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na zápis do ZŠ Dukelská někteří rodiče čekají již od večera

Tohle nikdo nečekal... Zatímco ještě včera odpoledne kolem Základní školy Dukelská v Českých Budějovicích projížděla auta, která jen mapovala situaci, večer se již začala formovat fronta. Důvod? Zápis do prvních tříd, který startuje až dnes ve 14 hodin odpoledne!

Jestliže někdo vtipkoval, že se cítí, jako by se vrátil časem do dob minulého režimu, kdy se podobně čekalo třeba na novou televizi, dá se to pochopit. „Nebo kdyby tady hráli AC/DC,“ usmál se jeden z čekajících tatínků. „Je to opravdu něco a jsem šťastný, že jsme to nenechali až na řádný termín.“

Hned zkraje je třeba napsat, že i přes nastalou situaci, pracující nervy, jak rodičů, tak i samotných zaměstnanců školy, se dá říct, že mezi čekajícími vládne celkem uvolněná atmosféra. Alespoň tedy dnes dopoledne.

„Není to zase taková divočina, jak se může zdát. Vlastně jsou všichni zatím v pohodě, zažili jsme jen jeden případ, kdy rodič nechtěl akceptovat podmínky, které jsme si tady vytvořili,“ řekla jedna z maminek.

Jaké podmínky? Někteří rodiče přistoupili k nečekané situaci aktivně a rozhodli se dát celému čekání řád, aby později nedošlo k frustrujícím a zbytečně vypjatým okamžikům. Dali dohromady pořadník, který respektuje to, kdo kdy přišel. Dopoledne na něm bylo již 62 jmen.

Otázkou je, zda má pořadník smysl, když jsou jasně daná kritéria. Proč vlastně rodiče tak chvátají? „Je to jednoduché - kritéria splňujeme všichni. Pak je to o rychlosti,“ vysvětlili rodiče, kteří mají pořadník na starosti.

Mezi některými také zavládla nejistota, zda bude na pořadník vůbec brán zřetel. Učitelka Eva Kubalíková, která situaci korigovala, ale v dopoledních hodinách ubezpečila, že tomu tak bude.

„Jsem dneska v zajímavé pozici,“ usmála se. „Jsem totiž učitelka a zároveň rodič, takže stojím na obou stranách a musím říct, že to pro nikoho není jednoduché. Ale škola se opravdu snaží ze všech sil,“ řekla Eva Kubalíková.

Někdo může mít pocit, že jsou rodiče necháni na pospas osudu. Že stojí v zimě před budovou školy. Není tomu tak. Škola jim poskytla zázemí například v učebnách a dokonce jim krátí chvíle filmem. Rodiče dostávají kávu, čaj či vodu, takže je o ně dostatečně postaráno.

Eva Kubalíková také zmínila, že podobnou situaci nepamatuje. Že by byl o školu až tak velký zájem, překvapil i mnohé rodiče. „Ano, je to kvůli spádové oblasti, ale také kvůli škole samotné, která je bezesporu kvalitní,“ podotkl tatínek, který se k zápisu vydal brzy ráno.

Rodiče ve valné většině čekají bez dětí. Mnozí se prohodili, kdy partner stál v noci a ráno místo něj nastoupila partnerka. „Ale také jsme už slyšeli názor, že by tady měly s námi stát děti. To je fakt totální hloupost,“ zakroutil hlavou jeden z tatínků.

A je možné se zapsat a pak na půl dne odejít? Čekající rodiče mají jasno: „To by opravdu vzhledem k ostatním nebylo příliš vhodné...“

Foto: Julie Beránková

Štítky zápisy do základních škol, České Budějovice, ZŠ Dukelská, čekající rodiče, fronta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zápis do ZŠ Dukelská někteří rodiče čekají již od večera  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.