Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský den pro jízdu do pohody bez nehody

Na červenou stát, na zelenou jet, ale pozor na kulatou červenou značku s bílými písmeny, ta nám přikazuje zastavit, a modrá kulatá značka s bílou šipkou říká, kam máme odbočit...

Takové nebo podobné pokyny si při jízdě přeříkávali šikovní řidiči a řidičky. A mělo to výsledek - i když byly křižovatky hodně frekventované a po komunikacích jelo jedno auto za druhým, nedošlo k žádné havárii, karambolu, srážce.

Zajímá vás, kde se taková dopravní idyla odehrála? Odpověď je jednoduchá: v budějckém Hopsáriu, kde se ve čtvrtek konal první ročník Dopravní soutěže pro mateřské školy, pořádaný BESIPem, Jihočeským krajem a Hopsáriem.

Část oblíbeného zábavného centra pro děti a rodiče se po dobu soutěže stala dopravním hřištěm s namalovanými pruhy, přechody, značkami i svítícími semafory. A na hřiště v šlapacích autech vjely děti, aby prokázaly své znalosti základů pravidel silničního provozu, bezpečnosti a také znalosti značek.

Co která značka znamená a jaké přikazuje nebo doporučuje chování, to byly otázky, na které děti odpovídaly Lubošovi Rákosníkovi z odboru dopravy Jihočeského kraje.

Na druhém dopravním hřišti zase děti na tříkolkách absolvovaly jízdu zručnosti, při které dokazovaly, jak se umí trefit na přesně určené místo, objet překážku nebo zatočit podle směrové šipky.

V rozsáhlých prostorách Hopsária se to malými řidiči a řidičkami v helmách jen hemžilo. Ti, kteří zrovna neprokazovali své řidičské umění, využívali s velkou chutí atrakcí Hopsária nebo se posilňovali svačinkami. Možnost zabavit děti v době čekání na jednotlivé soutěže oceňovaly paní učitelky, které ale i tak měly plné ruce s ohlídáním ´svých´ dětí. Není divu, vždyť soutěže se zúčastnilo celkem 16 školek ze čtyřech okresů Jihočeského kraje!

„Máme tady celkem 28 čtyřčlenných družstev z 16 školek. Moc nás těší, že přijely i děti z celkem vzdálených míst kraje, jsou tu děti z mateřských škol ve Stožci, z Plavska, Třeboně, Českého Krumlova, samozřejmě také z Českých Budějovic a dalších míst,“ uvedl Václav Kovář, krajský koordinátor jihočeského BESIPu, který patří k aktivním organizátorům akcí dopravní výchovy pro děti.

„Vysoká účast nám potvrzuje, že zájem školek o podobné akce stoupá, a to je hodně pozitivní vývoj. A samozřejmě pro nás výzva, abychom podobné akce připravili i v dalších měsících a letech. Musím ocenit podporu, kterou Jihočeský kraj této oblasti věnuje,“ dodal Kovář.

Průběh soutěže i velkou účast školek ocenil i Václav Král, člen Dopravního výboru Jihočeského kraje: „Jsem rád, že myšlenka dopravní výchovy, kterou jsme na Jihočeském kraji prosazovali, reálně funguje. Překvapilo mě, že se děti v dopravních značkách orientují a už v předškolním věku znají základy bezpečného chování v silničním provozu - za to je určitě třeba ocenit paní učitelky. Doufám, že se v letošním roce podaří i další podobné akce, třeba už třetí ročník výtvarné soutěže zaměřené na dopravní výchovu a prevenci, která je určena pro mateřské, základní a střední školy.“

A jak velké dopravní soutěžení malých řidičů Jihočeského kraje dopadlo? Vítězství patří druhému družstvu MŠ U Pramene České Budějovice, na druhém místě skončilo první družstvo MŠ T. G. Masaryka České Budějovice a na třetím místě první družstvo MŠ T. G. Masaryka Český Krumlov.

I když - vítězi byli vlastně úplně všichni, protože zvítězila hlavně pohoda a radost z příjemného dne v Hopsáriu.

Dopravní soutěž pro mateřské školy v Hopsáriu

Pátek, 8. března 2013, 18:10

Dopravní soutěž pro mateřské školy v Hopsáriu
Dopravní soutěž pro mateřské školy v Hopsáriu

Štítky Dopravní soutěž pro mateřské školy v Hopsáriu, České Budějovice, Jihočeský kraj, soutěž, mateřská škola, družstvo, BESIP, havárie, Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Kovář, Václav Král, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský den pro jízdu do pohody bez nehody  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.