Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeská univerzita dává nejvíc míst na kolejích nováčkům

Přibližně třetina z více než 2300 míst na vysokoškolských kolejích Jihočeské univerzity patří studentům prvního ročníku. Univerzita tím chce usnadnit nováčkům vstup do neznámého prostředí, a proto jejich žádosti o umístění na koleje preferuje.

O získání místa ve vysokoškolském ubytovacím zařízením v Českých Budějovicích před začátkem začínajícího akademického roku přitom usilovalo 2700 studentů.

„Studenti prvních ročníků jsou neznalí poměrů, přicházejí do nového prostředí, neznají město, jsou mnohdy hodně zdaleka a neorientují se na trhu s privátním ubytováním. Snažíme se jim proto tak usnadnit start na vysoké škole,“ řekla mluvčí Jihočeské univerzity Dagmar Dvořáková.

Jihočeská univerzita nabízí stejně jako vloni 2306 míst na kolejích. Čtyři objekty se nacházejí v areálu vysoké školy v Branišovské ulici a jeden potom v ulici Boreckého. O ubytování žádají také studenti ze zahraničí, kteří na Jihočeské univerzitě absolvují své studijní pobyty a stáže.

Přednost při získání místa na koleji mají vysokoškoláci z nejodlehlejších míst. „Jediným kritériem je dojezdností, neboli čas, za který se student dostane z místa svého bydliště veřejným dopravním prostředkem do Českých Budějovic,“ uvedla Dvořáková.

Koleje nabízejí z 90 procent dvoulůžkové pokoje. Zbylá místa tvoří pokoje se třemi lůžky. Měsíční cena za ubytování se pohybuje od 1860 do 2170 korun. Studenti si často hledají bydlení i mimo vysokoškolské koleje. Ceny podnájmů, kde vysokoškoláci většinou sdílejí pokoje, začínají přibližně na částce 2000 korun za osobu měsíčně.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihočeská univerzita, kolej, vysoká škola, akademický rok, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita dává nejvíc míst na kolejích nováčkům  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.