Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Budějce se připojily mezi evropská města vědecké kultury

Co zkoumají budějčtí vědci? Jak vypadá bakterie, kůrovec či mořský plankton? Proč může být pivo zdravé? A vrátí se do šumavských jezer ryby?

To a mnoho dalšího se obyvatelé a návštěvníci Českých Budějovic dozvědí na velkoformátové fotografické výstavě, kterou pořádá Biologické centrum Akademie věd ČR od tohoto týdne až do konce září na náměstí Přemysla Otakara II.

Výstava s podtitulem Věda pro společnost - poznávat má smysl představuje nejzajímavější témata, jimiž se pracovníci Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích zabývají a která se přímo dotýkají společnosti. Patří sem například testování produkce antibiotik, vývoj vakcíny proti klíšťatům, navrhování metod pro ochranu lesů před kůrovcem, obnovování krajiny po těžbě a další.

Součástí výstavy bude nadcházející sobotu 20. září od 9 do 13 hodin doprovodný program Sobota s vědou, určený především pro rodiny s dětmi. Návštěvníci se tu setkají s vědci a budou si moci vyzkoušet různé ‚vědecké‘ aktivity a zasoutěžit o drobné ceny.

„Výstava se bude opakovat každý rok. Veřejnost chceme do vědeckého dění vtahovat čím dál víc, každoročně se zapojujeme do Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, pořádáme dny otevřených dveří, přednášky pro veřejnost a do budoucna chceme uskutečnit i větší nápady - například vybudování BIO Science Centra pro děti, studenty i širokou veřejnost,“ říká ředitel Biologického centra AV ČR, profesor Miloslav Šimek.

Většímu zapojení vědy do veřejného života přispěje také projekt ze 7. rámcového programu Deklarace Places - Evropská města vědecké kultury, kterou v obřadní síni českobudějovické radnice v pondělí podepsali primátor města Juraj Thoma a ředitel Biologického centra AV ČR Miloslav Šimek.

Moderní města orientovaná na budoucnost reflektují vzrůstající důležitost vědy, výzkumu a inovací pro znalostně orientovanou společnost. V současnosti je v projektu Places zapojeno více než 60 měst z téměř 30 zemí, například Mnichov, Vídeň, Dublin, Göteborg, Amsterdam, Budapešť a Brusel. České Budějovice budou po Plzni druhým českým městem, které se k Deklaraci Places přihlásily.

„Mezi nejdůležitější přínosy Deklarace Places patří zvyšování znalostního potenciálu obyvatel v regionu, nárůst zájmu žáků a studentů o studium biologických i technických oborů a obohacení společenského života,“ vysvětluje doktor Ivo Svejkovský, vedoucí projektového oddělení Biologického centra AV ČR.

Napsala Daniela Procházková
Tisková zpráva

Štítky Biologické centrum Akademie věd ČR České Budějovice, výstava, náměstí Přemysla Otakara II., Biologické centrum AV ČR, České Budějovice, kultura, Miloslav Šimek, Akademie věd České republiky, Juraj Thoma, Týden vědy a techniky AV ČR, kůrovci, Vídeň, Amster

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce se připojily mezi evropská města vědecké kultury  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.