Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Aplikovaná informatika na Přírodovědecké fakultě JU

Zatímco bakalářské studium aplikované informatiky běží na několika fakultách, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity nově otevírá navazující magisterské studium od září letošního roku.

Jde o první technický obor, které poběží na JU jako navazující magisterské studium. "Očekáváme, že budoucí absolventi toho oboru najdou uplatnění jako IT architekti, projektoví manažeři informačních systémů nebo jako vysoce kvalifikovaní softwaroví vývojáři, po kterých je i bude stále vysoká poptávka a kterým na rozdíl od ostatních informatických oborů stále stoupají platy. Přírodovědecká fakulta přijímá přihlášky letos mimořádně do 20. srpna," mluvčí univerzity Hana Bumbová.

Přírodovědecká fakulta bude, podobně jako Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze, i v této specializaci udělovat titul Mgr. "Půjde o denní studium. Podle zkušeností z jiných univerzit je tento obor specifický tím, že v navazujícím magisterském studiu má většina studentů již zaměstnaní alespoň na zkrácený pracovní úvazek. Část kurzů proto budeme vyučovat blokově, aby se posluchači mohli realizovat i v zaměstnání. Součástí studia bude i předmět Softwarový projekt, který se od diplomové práce bude lišit tím, že jej studenti budou tvořit kolektivně. Budeme doporučovat, by si studenti jak softwarový projekt, tak diplomovou práci, dělali u svých zaměstnavatelů," uvedl Libor Dostálek, vedoucí Ústavu aplikované informatiky fakulty.

Proti argumentu, že v Jihočeském kraji nebude zájem o vysoce kvalifikované technické odborníky, stojí již deklarovaný zájem zejména menších, dravějších pražských firem otevřít si v blízkosti fakulty svou kancelář, vést semináře a podobně.

"Zatímco ještě před deseti lety se na informatické pozice přijímali libovolní absolventi vysokých škol a zaměstnavatel si je doškolil, tak dnes se vyžaduje informatické vzdělání. Je to obdobné jako u lékařských pozic, kde se vyžaduje lékařské vzdělání, které nelze získat několika rekvalifikačními kurzy. Vysoce kvalifikovaný informatik, který již prakticky žádný další kurz nepotřebuje, se firmě jednoduše vyplatí a je proto ochotna otevřít i místní kancelář," dodal Dostálek.

Dalším nově akreditovaným oborem je bakalářský obor Bioinformatika v angličtině (Bioinformatics). Jde o společné přeshraniční studium s Johannes Kepler Universität Linz. První ročník budou studenti studovat v Českých Budějovicích, druhý v Linci a třetí střídavě.

"Bioinformatika je moderní věda, po jejíchž absolventech je poptávka po celém světě. Obor je určen pro nadané studenty středních škol, kteří přemýšlejí o studiu v zahraničí a vědecké kariéře, která je spojena s pobytem na zahraničních pracovištích. Výhodou je, že to mohou zkusit přímo v Českých Budějovicích, a kdyby nakonec nechtěli do druhého ročníku přejít do Lince, tak u nás máme obdobný obor i v češtině. Přeshraniční obor Biological Chemistry běží již řadu let a studují na něm studenti opravdu z celého světa. Na žádost rakouské strany budeme do oboru Applied Informatics – Bioinformatics přijímat studenty do prvního ročníku až v příštím roce," uzavřel Dostálek.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky studium, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Praha, Johannes Kepler, Linec, České Budějovice, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikovaná informatika na Přírodovědecké fakultě JU  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.