Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přes 7 tisíc prvňáčků dostane 1. září kufřík s bezpečnostními prvky a školními potřebami

Všech 7 337 prvňáčků, kteří nastoupí 1. září do 222 jihočeských základních škol, dostane v rámci projektu Jezděte bezpečně! 2015 - Hurá do školy! od Jihočeského kraje a jeho partnerů kufřík, který vedle základních školních pomůcek obsahuje bezpečnostní prvky pro zajištění větší ochrany dětí při jejich cestě do školy a ze školy. Součástí akce je ve spolupráci s Policií České republiky masivní kampaň na Hitrádiu Faktor, kde jsou v průběhu srpna řidiči upozorňováni na návrat školáků z prázdnin a vybízí je k vyšší opatrnosti.

„Chceme, aby nejen 1. září bylo na jihočeských silnicích co nejbezpečněji. Cílem projektu je tedy nejen přispět k tomu, aby se pro více než sedm tisíc letošních jihočeských prvňáčků stal první den ve škole slavnostním okamžikem, na který budou celý život rádi vzpomínat, ale především v maximální možné míře přispět k jejich bezpečné cestě do školy a stejně bezpečnému návratu z ní. K tomu přispěje i Policie ČR větší přítomností na přechodech pro chodce a v blízkosti škol,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Hejtman v této souvislosti připomněl, že projekt Jezděte bezpečně! 2015 - Hurá do školy! navazuje na loňský Bezpečně do školy i do přírody. „Kufříky měly velký ohlas, takže jsme se rozhodli pokračovat i v letošním roce. Rozříšil se jejich obsah a hlavně ve spolupráci s Policií České republiky a Hitrádiem Faktor vznikla osvětová bezpečnostní kampaň, v rámci níž budou mimo jiné v průběhu září posluchači hlasovat v anketě o nejnebezpečnější místo v regionu. Výsledek pak bude předán příslušnému zastupitelstvu,“ doplnil Zimola.

Do projektu se aktivně zapojili také policisté. Děti, školáci, jsou pro ně velmi důležitou cílovou skupinou v oblasti prevence. Sami policisté se dětem věnují nejen v průběhu školních měsíců, ale také o letních prázdninách, na letních táborech, kdy dětem vštěpují zásady bezpečného chování například v rámci silničního provozu.

„Dítě jako chodec, nebo například cyklista, je vždy v silničním provozu více ohroženo. Všechny preventivní aktivity, které směřují k bezpečnosti dětí, tak vítáme a s krajem na těchto aktivitách dlouhodobě spolupracujeme. První týden školního roku obsadí policisté dopravní policie a pořádkové policie, společně s policejními preventisty, vytipované přechody v celém kraji. Přímo v terénu tak budou dětem připomínat pravidla bezpečného přecházení vozovek,“ konstatoval náměstek ředitele jihočeské policie pro vnější a vnitřní službu Roman Bláha.

Kufříky pro letošní prvňáčky obsahují svačinový box, rozvrh hodin, ohebné plastové pravítko, reflexní pásky na ruku, omalovánky, poznámkový blok, pexeso, dopis hejtmana, vystřihovací písmenka, fotorámeček, reflexní odrazku na oděv, pastelky, reflexní šnůrku na krk, volné vstupenky (například do českobudějovického hopsária, ZOO Ohrada, Muzea čokolády, lyžařského areálu Monínec), grafitovou tužku, pryž a vodovky.

Na projektu se částkou 700 tisíc korun podílel Jihočeský kraj, 300 tisíc korun věnovala Skupina ČEZ. Zbývající náklady související s dovybavením a kompletací kufříků školními potřebami, jejich distribucí, osvětovou kampaní a tak dále pokryly akciové společnosti Koh-i-noor Hardtmuth a Media Marketing Services (Hitrádio Faktor) formou vzájemného plnění.

Především skupina ČEZ spolupracuje s Jihočeským krajem na různých bezpečnostních projektech dlouhodobě. Podílí se mimo jiné na spolufinancování technického vybavení složek integorovaného záchranného systému. Její podpora směřuje jak zdravotnické záchranné službě, tak hasičům i policii. „Tento projekt rozhodně není první a určitě ani poslední, na němž spolupracujeme. Bezpečnost našich výrobních zdrojů i regionů, ve kterých působíme, je pro nás nejvyšší prioritou,“ zdůraznil vedoucí útvaru vnějších a vnitřních vztahů Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Například díky projektu Bezpečné branky se již kraji a ČEZu podařilo v jižních Čechách vyměnit nevyhovující branky na fotbalových hřištích za nové, které neohrožují životy a zdraví dětí. Pokračuje také projekt Oranžové přechody, díky kterému postupně mizí z mapy jižních Čech neosvětlená a nebezpečná místa na silnicích.

„Důvod, proč jsme se zapojili do projektu, je jednoduchý. Sociální odpovědnost. Koh-i-noor Hardmuth je historicky spjatý s Českými Budějovicemi a jižními Čechami a my chceme, aby na to Jihočeši byli pyšní. V posledních letech se naše spolupráce s Jihočeským krajem prohloubila natolik, že se podílíme na mnoha podobných projektech. Mimo jiné jsme hlavním partnerem Jihočeského muzea,“ řekl Vlastislav Bříza mladší, místopředseda představenstva akciové společnosti Koh-i-noor Hardtmuth, která je jedním z největších výrobců a distributorů školních a kancelářských potřeb na světě.

Napsal Petr Pokorný

Štítky projekt, Jihočeský kraj, kufr, policie, ČEZ, Česko, Policie České republiky, Jiří Zimola, Koh-i-noor Hardtmuth, Petr Pokorný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 7 tisíc prvňáčků dostane 1. září kufřík s bezpečnostními prvky a školními potřebami  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.