Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Letní opravy jihočeských škol stály desítky milionů korun

Desítky milionů korun investovaly Jihočeský kraj i města do prázdninových rekonstrukcí a úprav středních či základních škol. Nejčastěji šlo výměnu oken nebo zateplení fasády. Jihočeský kraj přes prázdniny zaplatil za tyto investiční akce na středních školách, které zřizuje, přibližně 260 milionů korun.

„Z celkové částky jsme získali téměř 200 milionů korun z dotací fondů Evropská unie,“ řekla vedoucí odboru školství jihočeského krajského úřadu Hana Šímová. Nejvyšší náklady směřovaly do úprav střední odborné školy a středního odborného učiliště v písecké Komenského ulici. Práce se týkaly zateplení objektu, výměny oken a také rekonstrukce půdního prostoru a střechy, kde by měly vzniknout nové učebny. Celkové náklady přesahují 27 milionů korun.

Nově zateplenou fasádu a vyměněná okna má také střední škola řemeslná v Soběslavi na Táborsku. Úprava dvou objektů zařízení stála 18 milionů korun. Jihočeský kraj zřizuje v regionu 127 středních škol. Během července a srpna na nich naplánoval zhruba 40 investičních akcí.

Přibližně 14 milionů korun stojí rekonstrukce českobudějovické základní školy Pohůrecká. Po letních prázdninách se tam žáci budou stravovat v nové jídelně a někteří usednou i do nově zřízených učeben. „K zápisu do prvních tříd pro školní rok 2015/2016 se dostavil nečekaný počet zájemců. Na jedné straně je to dobrá vizitka naší školy, ale na straně druhé jsme nuceni řešit další nezbytné výukové prostory, a to transformací stávajících školních dílen, které budou přemístěny na jiné místo,“ uvedla ředitelka školy Dana Walterová. České Budějovice přes léto investovaly do různých úprav základních škol více než 27 milionů korun.

V Táboře letos končí dvouletý projekt zateplení fasády a výměny oken v základní škole Zborovská. Celkové náklady se pohybují mezi 17 a 18 miliony korun. V Jindřichově Hradci zase za téměř čtyři miliony korun rekonstruovali odborné učebny a chemické laboratoře základní školy na sídlišti Vajgar. Zateplení objektu a nových oken se dočkala také písecká základní škola Edvarda Beneše. Rekonstrukce stála 13 milionů korun a z toho sedm milionů korun město získalo z dotačního operačního programu životního prostředí.

Zdroj: ČTK

Štítky základní škola, okno, Jihočeský kraj, fasáda, Evropská unie, Edvard Beneš, okres Tábor, Soběslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní opravy jihočeských škol stály desítky milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.