Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příští rok v září zahájí v Budějcích provoz dvě nové základní školy

Dvě zásadní novinky čekají budějcké školství v nadcházejících letech, respektive v roce 2016. První zářijový den zahájí činnost nová základní škola v ulici E. Destinové. Kromě toho dojde ke znovurozdělení ZŠ a MŠ J. Š. Baara - osamostatní se objekt v ulici Nová.

Nová Základní a mateřská škola E. Destinové nabídne od září 2016 dvě první třídy. Zápis se uskuteční v lednu, současně se zápisem na všechny ostatní školy zřizované městem. „Zároveň bude možné zapsat žáky do šesté třídy. Předpokládáme, že této možnosti využijí především žáci z neúplných základních škol v okolí města,“ dodává náměstek primátora Martin Maršík.

Otevřením nové školy město reaguje na velkou poptávku. Škola bude naplňována postupně - nakonec by ji mohlo využívat až 450 dětí.

ZŠ Nová

Důvodů, proč se rozdělí ZŠ a MŠ J. Š. Baara a ZŠ Nová, je hned několik. Město například zmiňuje fakt, že škola v Nové, která byla v roce 1990 otevřena jako jedna ze Škol císaře Františka Josefa I., postupně ztratila svoji identitu.

„Škola nebude pouhou součástí jiného zařízení, ale subjektem, který se bude dále rozvíjet a sloužit původnímu účelu. V současné době ZŠ Nová existuje pouze v paměti dříve narozených,“ přidává Martin Maršík.

Změnu by měli pozitivně pocítit i samotní žáci. „Vytvořením školy s menším počtem žáků, maximální kapacita bude 450 žáků, vznikne příjemné prostředí pro učení, zmenší se i jejich anonymita. Pedagogové budou mít možnost děti lépe poznat, navázat s nimi pevnější vazby a tím pádem jim věnovat i větší pozornost a přizpůsobit výuku jejich individuálním potřebám,“ zmiňuje mluvčí.

Nezanedbatelným důvodem je i snížení provozních povinností ředitele školy. „Má-li se ředitel starat o dvě velké školní budovy, zajišťovat jejich provoz, údržbu a rozvoj, zbývá mu jen velmi málo času na to, co by mělo být zásadní, tedy řízení pedagogického procesu a rozvoj pedagogů. Zároveň se ředitel dostane do centra dění, získá lepší vhled do situace ve škole a také bude lépe dostupný pro jednání s rodiči žáků,“ doplňuje Martin Maršík. Ke sloučení obou škol došlo v roce 2005.

Letošní zápisy

Vedení města se řešení situace ve školství věnuje v posledních měsících intenzivně. Pod tlakem se ocitlo po zápisech do prvních tříd, kdy byl o některé školy tak obrovský zájem, že rodiče stáli fronty dlouhé hodiny před samotným začátkem zápisů. Nedostalo se pak hlavně na děti z okolních obcí, které se rychle rozrůstají.

Nejvíce budoucích prvňáčků se letos dostavilo k zápisu v ZŠ Nerudova, ZŠ O. Nedbala či ZŠ Pohůrecká. Nejvíce odmítnutých bylo v ZŠ Grünwaldova, ZŠ Matice školské a ZŠ L. Kuby. Naproti tomu byla stále volná místa v ZŠ J. Š. Baara a na školách na Máji.

Štítky základní škola, mateřská škola, České Budějovice, František Josef I.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští rok v září zahájí v Budějcích provoz dvě nové základní školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.